Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Geely představuje novou značku. Jak jinak než specializovanou na elektromobily

ČTK
Diskuze (0)

Čínská automobilka Geely, majitel švédské Volvo Car a největší akcionář německého Daimleru, dnes představila značku prémiových osobních elektromobilů nazvanou Geometry.

Novinkou cílí především na domácí trh, kde chce do roku 2025 představit více než desítku vozů výhradně na elektrický pohon v několika tržních segmentech. Vyplývá to z dnešního sdělení firmy.

Na první z modelů Geometry A už společnost Geely obdržela z čínského trhu i ze zahraničí přes 26.000 objednávek. Na jedno nabití vůz ujede až 500 kilometrů. Značka Geometry automobilku přibližuje strategickému cíli stát se jednou z deseti největších automobilových skupin na světě, uvedl prezident společnosti An Cchung-chuej.

Automobilka Geely minulý měsíc založila s německým partnerem Daimler společný podnik na výrobu nové generace malých elektromobilů Smart v Číně. Geely drží v Daimleru největší, desetiprocentní podíl.

Společnost loni zvýšila odbyt o 20 procent na 1,5 milionu automobilů. Čistý zisk automobilce vzrostl o 18 procent na rekordních 12,55 miliardy jüanů (42,5 miliardy Kč).

Nicméně zhoršení spotřebitelské důvěry v Číně způsobené větší politickou a ekonomickou nejistotou poptávku ovlivnilo. Odbyt se začal výrazně zhoršovat v posledním loňském čtvrtletí, jen za prosinec klesl o 44 procent.

Geely předpovídá, že letos bude odbyt stagnovat, neboť čínský automobilový trh, který je největší na světě, bojuje se zpomalováním hospodářského růstu a s oslabením chuti spotřebitelů nakupovat. V loňském roce trh zažil první pokles od 90. let, poznamenala agentura Reuters.

ČTK
Diskuze (0)

Doporučujeme