Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

General Motors klesají prodeje, zisk ale zdvojnásobil

ČTK
Diskuze (0)

Americká automobilka General Motors (GM) v prvním čtvrtletí meziročně zdvojnásobila čistý zisk na 2,2 miliardy dolarů (50,3 miliardy Kč).

Výsledek překonal očekávání, navzdory poklesu prodeje ve Spojených státech i v Číně. Firma uvedla, že se jí dařilo prodávat některá auta dráž a těžila také z přecenění akcií, které drží ve firmách Lyft a Peugeot SA.

Zisk na akcii ve čtvrtletí vystoupil na 1,48 dolaru, zatímco analytici podle agentury Reuters očekávali 1,11 dolaru na akcii. Tržby klesly o 3,4 procenta na 34,9 miliardy dolarů (798,1 miliardy Kč), zatímco analytici očekávali pokles na 35,2 miliardy dolarů.

Ačkoli se v USA prodalo v prvním kvartálu o sedm procent méně nových vozů, dodala automobilka na americký trh více než 665.000 aut za nejvyšší ceny v prvním čtvrtletí ve své historii. 0 20 procent více se v porovnání se stejným obdobím loňského roku prodalo lehkých nákladních vozidel Chevrolet Silverado a GMC Sierra. Firma je přitom nabídla za cenu téměř o 5800 dolarů vyšší.

Méně vozů prodala automobilka i v Asii, na Blízkém východě a v Africe. V Číně, tedy na největším automobilovém trhu světa, prodej spadl téměř o 20 procent a zisk tam firmě klesl o 37 procent.

ČTK
Diskuze (0)

Doporučujeme