Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

General Motors má novou elektronickou platformu. Zpracuje až 4,5 terabajtů dat za hodinu

David Bureš
Diskuze (0)

Do roku 2023 bude novou elektronickou platformu využívat většina modelů amerického koncernu General Motors.

Automobilky se musejí připravovat na nadcházející éru, která bude ve znamení elektrifikovaného pohonu a konektivity. Když se mluví o nových platformách, zdůrazňují výrobci hlavně nové architektury pro elektromobily, jenže důležité budou i nové systémy pro elektroniku vozů. A právě takovou platformou se nyní pochlubila americká automobilka General Motors.

Nový elektronický systém vyvinutý týmem elektrotechnických, hardwarových a softwarových odborníků GM už je připraven na nadcházející léta a je schopný zvládnout zpracovat až 4,5 terabajtů dat za hodinu, což je pětkrát více než u dnešních elektronických systémů amerického koncernu. Rychlejší je i komunikace mezi vozidlem a externími zdroji, a to díky ethernetovému připojení 100 Mb/s, 1 Gpbs a 10 Gbps.

Video se připravuje ...

To bude potřeba, protože systém kvůli zajištění nejnovějších funkcionalit umožní aktualizace software vzduchem, podobně jako u chytrých telefonů. Kvůli aktualizaci multimediálního systému tak už nebude potřeba navštěvovat servis jako dnes. GM se tak inspiruje systémem od Tesly.

Při vývoji byl kladen důraz také na zabezpečení, protože výrobce považuje kybernetickou bezpečnost za klíčovou. GM dokonce jako jedna z prvních automobilek založila specializovanou globální organizaci pro produktovou kyberbezpečnost, v níž tým expertů pracuje na ochraně před neoprávněným přístupem k vozidlům a datům majitelů.

„Naše nová digitální platforma a její případní nástupci budou základem všech našich budoucích inovací napříč celou řadou technologických vylepšení, včetně elektromobilů a rozšířené automatizované jízdy,“ říká k odhalení architektury prezident koncernu General Motors Mark Reuss.

Nová elektronická platforma se jako první představí v nedávno odhaleném sedanu Cadillac CT5, který se začne vyrábět ještě během letošního roku. Už do roku 2023 jí pak má využívat většina vozů z globální nabídky GM, do něhož spadají americké značky Chevrolet, Buick, GMC a Cadillac.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme