Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Globální Ford Edge se představí příští týden v Los Angeles

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Letošní autosalon v Los Angeles se má stát místem premiéru konceptu nové generace Fordu Edge, které se máme na rozdíl od té současné dočkat i v Evropě.

Crossover, který v severoamerické nabídce Fordu stojí mezi modely Escape/Kuga a Explorer, se světu představil ve své první generaci v roce 2006 na lednovém autosalonu v Detroitu. O čtyři roky později mělo premiéru důkladně modernizované provedení, které vstoupilo na trh jako modelový rok 2011.

Nyní se první generace Fordu Edge pomalu připravuje na konec své kariéry a její místo má zaujmout nová generace, jejíž podobu má naznačit koncept připravený pro letošní autosalon v Los Angeles pořádaný od 22. listopadu do 1. prosince.

Novinka má pokračovat v rozvíjení současného designového stylu své značky a její globalizaci, protože po Fiestě, Focusu, Fusion/Mondeu a EcoSportu se spolu s novým Mustangem stane dalším Fordem, který zamíří i do showroomů mimo Severní Ameriku.

Podle informací z neoficiálních zdrojů má koncept až na detaily odpovídat sériovému Edge pro modelový rok 2015. Podle dřívějších zpráv se základem pro novou generaci stane platforma CD4, kterou bude crossover sdílet s dvojicí Mondeo/Fusion a novým S-Maxem, s nímž sdílí společný vývojový kod CD391.

I přes společné základy se nový Edge od S-Maxe odliší vyšší a širší karoserií s designem bližším off-roadům a také výhradně pětimístným interiérem. Zájemci o tři řady sedadel v Evropě sáhnou i nadále po S-Maxu, za oceánem pak po větším SUV Explorer.

Nabídka motorů bude podobná jako u stávajícího modelu, který se vyrábí od roku 2006, s agregáty 2.0 EcoBoost/179 kW a atmosférickým šestiválcem 3.5 Ti-VCT/213 kW. Motor V6 ale pravděpodobně doplní (či zcela nahradí) nový agregát 2.3 EcoBoost, který bude primárně určen pro nové generace Focusu RS a Mustangu. Evropa se jistě dočká i nějakého turbodieselu a vyloučeno není ani nasazení 1.6 EcoBoost, který se nabízí napříč celým evropským portfoliem Fordu.

Nový Ford Edge se má sice stát globálním modelem, jehož prodej má vedle severoamerického a evropského trhu probíhat i na několika dalších světových trzích, ale výroba bude probíhat v kanadském výrobním podniku v Oakville.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Sumi2000
9. 11. 2013 18:59
Re: Relativně dost jich jezdí i v ČR
:yes:
Pravda..zrovna dnes jsem jeden předjížděl na D1..
A vypadal dost dobře.. ;-)
8. 11. 2013 14:05
Relativně dost jich jezdí i v ČR
.. řekl bych, že z individuálně dovážených amerických aut patří mezi nejpopulárnější.