Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM a Fiat rozvedeni zn. dohoda za 1,5 mld. eur

Ondřej Láník
Diskuze (12)
Definitivní rozchod koncernů Fiat a General Motors nakonec skončil dohodou, za kterou americká strana zaplatila 1,55 miliardy Euro. S rozpadem aliance končí také skupina Fiat-GM Powertrain.

Dohoda dvou automobilových koncernů z roku 2000 hovořila nejen o vzájemné výměně akcií, ale také o opci, která tlačila americkou stranu k odkoupení Fiatu. To v té době vypadalo jako výhodná transakce, protože Fiat s nadějnými plány a nezanedbatelnými tržními podíly na evropském trhu, byl touto cestou částečně omezen v dalších operacích. V novém století se ale italskému gigantu příliš ekonomicky nedařilo a v Detroitu si manažeři rvali vlasy. Desetinu několikamiliardové ztráty musel hradil vlastník akcií - koncern General Motors - jakoby neměl svých starostí dost. Hrozba toho, že by se zadlužený Fiat chtěl pokusit dovést GM ke koupi všech akcíí byla černou můrou světové automobilové jedničky.

Analytici předvídali, že ani po kapitálových operacích Italů, které byly podle GM důvodem k vypovězení smlouvy, nebude únik GM z pasti snadný. Podle zdrojů obeznámených se situací původně Fiat za odstoupení od opce požadoval tři miliardy eur, konečná suma však dosáhla částky 1,55 miliardy Eur. Koncern GM, který je zejména v Evropě existenčně závislý na spolupráci v oblasti vznětových motorů, si na základě dohody ponechává klíčová aktiva v oblasti vznětových motorů, společný podnik Fiat-GM Powertrain, podobně jako společný nákup komponentů však končí.

Budoucí pozici v oblasti vznětových motorů řeší GM již nyní. V Koreji se dokončuje velká motorárna, která bude vyrábět diesely vyvíjené spolu s další italskou firmou VM Motori.Více ve starším článku o budoucnosti Chevroletu.

Ondřej Láník
Diskuze (12)