Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Budoucnost Chevroletu: útok na všech frontách

Ondřej Láník
Diskuze (1)
Globální značka koncernu General Motors se chystá zaútočit konečně také na evropského zákazníka. První fáze s přejmenovanými modely a vyměněnými logy Daewoo nebude mít dlouhé trvání, brzy příjdou nové modely, nové motory a možná také překvapení z Ameriky.

Na novinářském představení Chevroletu Kalos 3D v chorvatském Dubrovníku poodhalili představitelé Chevroletu blízkou budoucnost značky. Ta je nyní zastoupena na všech motorizovaných světadílech, když jako poslední oblast obsazuje Chevy starý kontinent. Některé novinky jsme již mohli v předpremiérách obdivovat na předešlých autosalonech v USA i v Evropě.

Nejblíže oficiálnímu představení je nový Chevrolet Matiz, který by měl být prezentován za měsíc na ženevském autosalonu a první oficiální fotografie budou zveřejněny 17. února 2005. Automobil jsme ale vlastně už viděli v Paříži jako studii Matiz M3X. Definitivní verze se na středoevropských trzích představí pod jménem Spark.

Poněkud překvapivý je krok v oblasti nových vznětových motorů. GM v Evropě úzce spolupracuje s Fiatem, když v rámci uskupení GM Fiat Powertrain vyrábí dieselové motory prodávané ve Fiatech pod obchodními jmény JTD Multijet a v Opelech je známe pod zkratkou CDTI. Nový záměr vedení GM počítá s postavením nové motorárny v Koreji, která bude specializována na vznětové motory především pro vozy značky Chevrolet. Autobilový koncern se tentokrát spojil s italským specialistou VM Motori a postaví tři vznětové agregáty. Malým modelů je určen tříválec 1,5 l s lopatkami turbodmychadla bez možnosti přestavení. Modulární systém nabídne také čtyřválce o objemu 1,5 l a to ve dvou verzích s pevnými a nastavitelnými lopatkami turbodmychadla. Čtyřválcové motory se vstřikováním common-rail druhé generace budou mít mj. čtyřventilový rozvod SOHC (s jediným vačkovým hřídelem pro všechny ventily).

Přesně za rok přibude nová manuání převodovka D33 pro motory o nejvyšším točivém momentu 330 Nm, na konci letošního roku příjde nová automatická převodovka AF33-5 pro stejné motorizace. V Asii bude už toto jaro zahájen prodej modelů se šestiválcovými celohliníkovými motory 2,8 a 3,6 l.

Velkou pozornost vzbudil na světových výstavách koncept nového SUV S3X, který se v téměř shodné podobě dostane na trhy. Chybět bude zpočátku hybridní hnací ústrojí, ale ani to prý není zcela smazáno z plánů chevroletu.

Nadějně vypadají první skicy nástupce tříprostorového modelu Kalos, podobně jako velký nástupce Chevroletu Evanda, který by se mohl svými tvary trefit i do vkusu evropského zákazníka.

Zcela vyloučen údajně není dovoz retro Chevroletu HHR, který byl představen na začátku roku na autosalonu v Detroitu.

Ondřej Láník
Diskuze (1)