Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM láká investory k nákupu akcií, slibuje vysoké zisky

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Automobilka bude podle manažerů schopna dosáhnout ročního zisku před zdaněním ve výši 17 až 19 miliard dolarů.

Největší americká automobilka General Motors zahájila prezentaci své primární nabídky akcií (IPO) investorům. Finanční ředitel firmy Chris Liddell v prezentačním spotu tvrdí, že GM má potenciál k tvorbě vysokých zisků, jakmile světový prodej automobilů plně oživí z krize.

Automobilka bude podle Liddella díky zlepšené struktuře nákladů schopna při plném oživení prodeje dosáhnout ročního zisku před zdaněním ve výši 17 až 19 miliard dolarů (zhruba 300 až 330 miliard Kč). V letošním prvním pololetí vydělala firma před zdaněním 2,8 miliardy dolarů, napsala agentura AP.

Představitelé GM budou ode dneška ve dvou týmech cestovat po světových finančních centrech a propagovat svou nabídku akcií. GM chce prodejem akcií získat kolem 13 miliard dolarů. "Doufáme, že vás přivítáme jako investory do nové GM," uvedl v prezentačním spotu Liddell, který je vedoucím jednoho z týmů.

Firma předpokládá, že prodá 365 milionů kmenových akcií za 26 až 29 dolarů za kus. Měla by tak získat 9,5 až 10,6 miliardy dolarů. Hodlá rovněž prodat preferenční akcie za tři miliardy dolarů. Očekává se, že emisní cena akcií bude stanovena 17. listopadu. O den později by se s akciemi mělo začít obchodovat na burzách v New Yorku a Torontu.

GM loni v červenci opustila bankrotový režim a v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek se mění v menší a pružnější podnik. Nejvíce peněz na záchranu automobilky poskytla americká vláda, která nyní v GM vlastní podíl 60,8 procenta. V rámci IPO by však měla většinovou kontrolu nad GM ztratit. Předpokládá se, že vláda z prodeje akcií získá zhruba sedm miliard dolarů. GM loni obdržela od americké vlády státní pomoc 50 miliard dolarů.

GM tento týden předpověděla, že za třetí čtvrtletí vykáže čistý zisk 1,9 až 2,1 miliardy dolarů. Firma zveřejní čtvrtletní výsledky hospodaření příští týden. Ve druhém čtvrtletí GM vydělala 1,3 miliardy dolarů, což představovalo její nejvyšší čtvrtletní zisk za šest let.

O koupi podílu v GM uvažuje mimo jiné největší čínská automobilka SAIC Motor. GM provozuje v Číně se SAIC společný podnik Shanghai GM, ve kterém má čínský partner od loňského prosince mírnou většinu. "SAIC a GM mají solidní partnerství," uvedl minulý měsíc analytik Čchen Li-ang z makléřské společnosti Huatai Securities. "Majetkové propojení by toto partnerství pozvedlo na další úroveň," dodal.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Avatar - robertPLUS
8. 11. 2010 10:39
kupit, nekupit?
co myslite mam do toho buchnout par kacek? :-)
Avatar - gld
6. 11. 2010 13:06
Nikto vám nemôže dať..
to čo vám my sľúbime >:D