Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM sdílel skicu sportovního Cadillacu. Dočkáme se návratu modelu XLR?

Filip Melich
Diskuze (0)

Designové oddělení koncernu General Motors na svém instagramovém profilu sdílelo skicu sportovního vozu se značkou Cadillac. Tvarově může připomínat model Corvette. Znamená to znovuzrození modelu XLR?

Vzpomínáte si na Cadillac XLR, který se vyráběl mezi roky 2003 a 2009? Sdílel technický základ se šestou generací Chevroletu Corvette (C6), ale byl luxusněji zaměřený. Dostupný byl také s odlišnými motory, konkrétně osmiválci řady Northstar. V základním provedení XLR šlo o 4,6litrovou atmosférickou verzi s výkonem 240 kW (326 koní) a pětistupňovým, později šestistupňovým automatem. Sportovnější XLR-V měl o něco menší motor, konkrétně o objemu 4,4 litru, zato byl doplněn kompresorem. Výkon povyskočil na 330 kW (449 koní) a automatická převodovka měla šest stupňů.

Předpokládá se, že za celou dobu produkce vzniklo necelých 15,5 tisíce kusů, což dalece zaostává za původním předpokladem prodeje 5-7 tisíc kusů ročně. Nedostatečný zájem zákazníků proto znamenal stažení vozu z produkce a Cadillac se ani nenamáhal s jeho přímým nástupcem. Internet je však zvláštním místem, na kterém najdete skupinky lidí, které čas od času předvídají návrat Cadillacu XLR. Občas dokonce vzniknou i návrhy případného vzhledu auta, naposledy s příchodem současné generace Chevroletu Corvette. Oficiální cestou však Cadillac nic nezveřejnil.  

Nyní však designové oddělení koncernu General Motors na svém instagramovém profilu sdílelo skicu auta, které nese logo Cadillacu a tvarově se v některých ohledech podobá současné osmé generaci Chevroletu Corvette (C8). Autorem obrázku je Robin Krieg, vedoucí designér exteriérů v automobilce Cadillac. Mohlo by to znamenat, že se dočkáme návratu nepříliš úspěšného modelu XLR? Doufat je zbytečné, s největší pravděpodobností se totiž jedná o pouhé designérské cvičení.

Případně může jít o součást prací na vzhledu Project GTP Race Car. Jde o projekt hybridního závodního vozu, který Cadillac vyvíjí ve spolupráci se společností Dallara. Závodní prototyp by se měl představit letos v létě a závodní debut proběhne v lednu 2023 během závodu Rolex 24 na okruhu Daytona . Půjde-li vše podle plánu, Cadillac se také vrátí k účasti ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme