Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM téměř zdvojnásobila čtvrtletní zisk na 2,5 miliardy dolarů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Největší americká automobilka General Motors za druhé čtvrtletí téměř zdvojnásobila profit a překonala jím očekávání finančního trhu.

Podnik uvedl, že jeho čistý zisk vzrostl na 2,52 miliardy dolarů (přes 43 miliard korun) z 1,33 miliardy před rokem. Koncern si během čtvrtletí zvýšil podíl na světovém trhu a ceny svých vozů zvedl. Jeho akcie ještě před začátkem obchodování na burze vzrostly o dvě procenta.

Tržby společnosti vzrostly o 19 procent na 39,4 miliardy dolarů. Analytici očekávali 36,74 miliardy a zisk automobilového koncernu tipovali na 1,20 dolaru na akcii. Podnik v tomto přepočtu vydělal 1,54 dolaru.

General Motors vyšel z režimu bankrotové restrukturalizace v roce 2009; podstoupil ji pod dohledem státu za přispění 52 miliard dolarů z peněz daňových plátců. Americké ministerstvo financí ještě vlastní 32 procent jeho kmenových akcií.

Generální ředitel GM Dan Akerson a další manažeři podniku se nechali slyšet, že společnost během restrukturalizace ořezala náklady tak důkladně, že odolává i recesi a daří se jí i za slabého odbytu vozů. Pokles odbytu v odvětví za druhé čtvrtletí a riziko opakované hospodářské recese v USA časem tato prohlášení prověří.

Finanční ředitel GM Dan Ammann označil čtvrtletí za dobrý stavební blok. Podnik se razantně pustil do výroby menších a úspornějších vozů, například Chevroletu Cruze, ale značnou část zisku mu vytváří rentabilní prodej nákladních vozů v USA. Výsledky představují druhé celé čtvrtletí od listopadového vstupu nových akcií GM na burzu.

Zisk koncernu před započtením úroků a daní zvýšil o miliardu dolarů posun cen v globálním měřítku. Bylo to ale v době, kdy se japonští rivalové potýkali s následky zemětřesení a cunami a nedostatkem komponentů pro výrobu.

Analytici se obávají, že se oživování americké ekonomiky může ve druhé polovině roku zastavit. Pak bude GM zřejmě muset zvýšit pobídky na prodej svých aut, aby kupující přilákal. Výsledky GM v prvním čtvrtletí právě poznamenaly rozsáhlé pobídky prodeje, podnik je pak ale stáhl, napsala agentura Reuters.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)