Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Japonska – Pešek v top 5

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Bitvy do posledních metrů přinesl 15. závod sezóny MS silničních motocyklů na japonském okruhu v Motegi. Ve 125 bodovali oba naši zástupci Lukáš Pešek pátým místem a Karel Abrahám premiérově na 13. místě. Jakub Smrž ve 250 po pádu nedojel.

Bitvy do posledních metrů přinesl 15. závod sezóny MS silničních motocyklů na japonském okruhu v Motegi. Ve 125 bodovali oba naši zástupci Lukáš Pešek pátým místem a Karel Abrahám premiérově na 13. místě. Jakub Smrž ve 250 po pádu nedojel.

125 – Vítězí Kallio, Pešek po boji pátý

Hlavní slovo v závodě nejslabších světových motocyklů hráli dva jezdci, novopečený mistr světa Alvaro Bautista (Aprilia) a Mika Kallio (KTM). Tato dvojice se po celý závod přetahovala o vedení a nakonec se v posledním kole v samotném závěru tvrdě pobili o vítězství. Tentokrát se štěstěna přiklonila ke Kalliovi,kterému se v závěru podařilo Bautistu předjet a dojet si pro třetí vítězství sezóny s náskokem 0,185 sekundy. Tato dvojice všem ujela, ale pro nás byla zajímavější druhá skupinka bojující o třetí místo, která čítala čtyři jezdce mezi nimiž byl také náš Lukáš Pešek (Derbi). Tato skupina dojela do cíle se ztrátou 7,7 sekundy na vítěze a nejrychlejší v ní byl Julian Simon (KTM). Peškovi se v závěru nepodařilo najít prostor pro posun vpřed a dojel si pro vysoce kvalitní páté místo. Poprvé ve svém dvouletém působení v MS se podařilo dojet na bodech také Karlu Abrahámovi (Aprilia) a hned získal tři body za 13. místo.

Celkově vede Bautista s kulatými 300 body, druhý Kallio jich nastřádal 226 a třetí Mattia Pasini (Aprilia) jich získal celkem 185. Pešek se stále drží na skvělé šesté pozici se 130 body. Abrahám se se třemi body zařadil na 27. místo.

250 – Aoyama doma vítězí, Smrž v závěru upadl

Start závodu třídy 250 ovládl Alex de Angelis (Aprilia), který vyrazil jako z praku. Ujal se vedení ale záhy jej vystřídal Andrea Dovizioso (Honda), jenž je silnými úvody závodů již téměř pověstný. Škoda jen, že jeho Honda většinou nevydrží nasazené tempo až do cíle. Hlavní slovo mezi jeho pronásledovateli rychle přebíral domácí Hiroshi Aoyama (KTM). Po nevydařeném startu, kdy se propadl ke konci vedoucí desítky, se rychle probíjel vpřed a v šestém kole se dostal až do čela. Tempo pak udával prakticky po celý zbytek závodu a jen ve 14. kole jej na chvíli sesadil neustále dotírající de Angelis. Aoyama však jeho tlaku odolal, žádné chyby se nedopustil a zaslouženě si dojel pro vítězství na domácí půdě. De Agelis v závěru jeho tempu nestačil a dojel druhý se ztrátou 1,4 sekundy. Velký boj byl sveden i o třetí místo, které třetinu závodu držel další domácí jezdec Yuki Takahashi (Honda). Ten však své nervy neudržel a v 15. kole havaroval přímo pod kola Doviziosa. Ital se mu sice dokázal vyhnout,ale ztratil důležité desetiny sekundy, které pomohly jeho pronásledovateli Jorge Lorenzovi (Aprilia). Tato dvojice se spolu bije o celkové vítězství, což je pro oba dostatečná motivace k tuhému boji o jakékoli umístění. Stejně jako minule i dnes byl úspěšnější Lorenzo, kterému se čtyři kola před cílem podařilo Doviziosa předjet a přidat ke svému náskoku další tři body. Pátý dojel letos znovuzrozený Roberto Locatelli (Aprilia) jako nejlepší netovární jezdec. Jakub Smrž (Aprilia) tentokrát pro pád závod nedokončil.

Celkově si vedení upevnil Lorenzo s 265 body. Druhý Dovizioso jich má na kontě 238. Třetí de Angelis se 187 body již příliš ztrácí a naopak musí odolávat náporu Aoyamy se 173 body. Pátý je Locatelli se 153 body. Smrž si i přes výpadek dál drží 12. místo se 48 body.

MotoGP – Nezadržitelný Capirossi

Třída MotoGP se tentokrát obešla bez dramatických zvratů předchozího závodu v Austrálii. Start se vydařil nejlépe Lorisi Capirossimu (Ducati) startujícímu z pole position. Za něj se zařadil Marco Melandri (Honda), Sete Gibernau (Ducati), Valentino Rossi (Yamaha) a Shinya Nakano (Kawasaki). Hned v prvním kole se na třetí místo bleskově posunul Rossi a Melandri zaútočil na Capirossiho. Bok po boku projeli vedle sebe tři zatáčky, ale nakonec ze souboje vyšel lépe Capirossi. V úvodní čtvrtině závodu bylo duo na čele Capirossi-Melandri jako dvojčata a třetí Rossi jim úplně nestačil, ale s přibývajícími koly se Melandrimu přestávalo dařit držet Capirossiho tempo a maličko ztrácel. Od 10. kola již měl Rossiho těsně za zadním kolem a Capirossi měl naopak náskok kolem 1,5 sekundy. Rossi dotíral čím dál více, až se v 15. kole dostal na druhé místo. Ihned nasadil vysoké tempo ve snaze dotáhnout se na Capirossiho. Tady ovšem tvrdě narazil, protože jakmile se Capirossi z boxů dověděl, že jeho náskok se začíná díky Rossiho snaze krátit, dokázal razantně zrychlit. Jeho časy byly od té doby téměř o půl sekundy na kolo rychlejší než Rossiho a podle toho také vypadala zvětšující se vzdálenost mezi nimi. Capirossi to dotáhl až na 5 sekund náskoku v cíli, což na necelých osm kol není špatný výkon. Dokázal tak zopakovat svůj loňský triumf z této trati. Druhý Rossi na něj sice nestačil, ale druhým místem výrazně ubral z náskoku Nickyho Haydena (Honda), který dojel až pátý.

Třetí skončil v závěru osaměle jedoucí Melandri a osaměle dorazil do cíle i čtvrtý Gibernau. Ten však měl v posledním kole hodně štěstí, protože tři zatáčky před koncem na něj tvrdě zaútočil Nakano. Svou snahu ovšem přehnal a po kolizi s Gibernauovým zadním kolem se poroučel k zemi. Za pátým Haydenem dojel Toni Elias (Honda) a na sedmé místo nakonec dotáhl svou stíhací jízdu Dani Pedrosa (Honda). Tomu se nevydařil start a po skrumáži v první zatáčce končil první kolo na 15. místě.

Celkově stále vede Hayden s 236 body, ale druhý Rossi jej s 224 mohutně dotahuje. Třetí místo těsně drží s 209 body Melandri, protože čtvrtý Capirossi jich má na kontě 205. Pátý Pedrosa jich nasbíral již 202 a taky je na dosah třetí příčce.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)