Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Katalánska – Pešek po pádu třináctý

Miroslav Kudělka
Diskuze (6)
Sedmý závod silničního MS se jel v Barceloně. Po vynikajících bojích se sice Pešek radoval jen ze tří bodů, ale jinak jsme byli svědky krásných závodů. Z vítězství se radovali Koyama (KTM) ve 125, Lorenzo (Aprilia) ve 250 a Stoner (Ducati) v MotoGP.

Sedmý závod silničního MS se jel v Barceloně. Po vynikajících bojích se sice Pešek radoval jen ze tří bodů, ale jinak jsme byli svědky krásných závodů. Z vítězství se radovali Koyama (KTM) ve 125, Lorenzo (Aprilia) ve 250 a Stoner (Ducati) v MotoGP.

125 – Pešek upadl, ale přesto získal 3 body

Krásné počasí přivítalo jezdce na startu třídy 125 a ti předvedli skvělou bitvu od začátku do konce. Od startu šli do čela jezdci domácího týmu Bancaja Aspar Hector Faubel, Gábor Talmacsi a Sergio Gadea (všichni Aprilia). Za nimi jel Tomoyoshi Koyama (KTM), Bradley Smith (Honda) a náš Lukáš Pešek (Derbi). Celá tato skupinka se během prvních dvou kol odtrhla. Po dalších dvou kolech se k ní dokázala dotáhnout dvojice Pol Espargaro (Aprilia) a Randy Krummenacher (KTM). Zatímco v první polovině závodu skupině dominovala trojice Faubel, Talmacsi a Gadea, v polovině se do čela dostal náš Pešek. Vydržel na prvním místě sice jen jeden okruh, ale i nadále se pohyboval na čelních příčkách. Druhou polovinu závodu opanovali jezdci na strojích KTM. Především mladík Krummenacher předváděl nebývalé výkony, protože doposud se nedokázal dostat výše než na 11.místo v cíli. Předjížděl na rovinkách i v zatáčkách a v poslední čtvrtině závodu se dokonce prosadil až na čelo jezdeckého pole. Tou dobou se Pešek pohyboval na pátém místě a snažil se bojovat o posun vpřed. Čtyři kola před cílem jej ovšem zradily brzdy jeho Derbi a při pádu sestřelil i čtvrtého Faubela. Přes poruchu svůj stroj ještě zvedl a dojel do cíle na 13.místě. V posledním kole se strhla tuhá bitva o vítězství, v níž měl nejvíce sil Koyama na KTM. Druhý dojel Talmacsi a z fantastického třetího místa se radoval Krummenacher. Čtvrté místo zbylo na Gadeu a pátý dojel Espargaro.

Celkově se do vedení vyhoupl Talmacsi se 115 body. Na druhé místo se 102 body klesl Faubel. Pešek na třetím místě nasbíral zatím 94 bodů. Čtvrtý je Simone Corsi (Aprilia) s 80 body a pátý Gadea má na kontě bodů 79.

250 – Lorenzo letos po páté vítězí

Závod střední třídy se odehrával v podobné režii jako letos již několikrát. Od úvodních metrů šel do vedení Jorge Lorenzo (Aprilia), kterému sekundoval Andrea Dovizioso (Honda). Za touto dvojicí jeli Thomas Luthi (Aprilia), Mika Kallio (KTM), Alex Debon a Alex de Angelis (oba Aprilia). Vedoucí dvojice jela šíleným tempem, které dokázal držet je de Angelis. Tomu se podařilo všechny soupeře postupně předjet a dotáhnout se až za záda Doviziosova. Tou dobou Ital už poněkud ztrácel na Lorenza a ani de Angelis se k němu po předjetí Doviziosa, nedokázal přiblížit. Lorenzo jel strojově přesným tempem, kolo jako kolo a de Angelis i když se snažil, stále více ztrácel. Také Dovizioso na třetím místě byl ostatními k nedostižení, ale na vedoucí dvojici jeho Hondě chyběl výkon motoru,stejně jako v posledních dvou letech. Na čtvrtém místě jedoucí Luthi se až do 18. kola musel o svou pozici obávat,protože na divokou kartu jedoucí Debon se k němu pomalu, ale jistě blížil. V onom inkriminovaném okruhu však Debonovi podklouzlo zadní kolo a šel k zemi. Luthi mohl být v klidu a Debon se vrátil do závodu, aby jej dokončil na 16. místě.

Z vítězství se letos po páté radoval Lorenzo a nezadržitelně se řítí k dalšímu titulu. Druhý dojel de Angelis a přesto, že letos ještě neochutnal vítězství, nebyl ještě horší než čtvrtý. Třetí dojel Dovizioso stále strádající nevýkonným motorem své Hondy. Čtvrté místo Luthiho je neklamnou známkou jeho stoupající výkonnosti v premiérové sezóně ve 250. Pátý dokončil závod Alvaro Bautista (Aprilia), kterému se podařilo v posledním kole předjet Kallia a odsunout jej na šesté místo.

Náš Karel Abrahám (Aprilia) se po celá závod pohyboval ve druhé polovině druhé desítky a nakonec se probojoval na pěkné 14. místo.

Celkově vede Lorenzo se 153 body. Druhý je stále Dovizioso se 117 body, ale třetí de Angelis se k němu už dotáhl na rozdíl pouhých dvou bodů. Má jich na kontě 115. Čtvrté místo se 100 body drží Bautista. Pátý je Hector Barbera (Aprilia) se 71 body. Abrahám si drží 21. místo se 7 body.

MotoGP – Po tuhé bitvě vítězí Stoner

Závod prestižní třídy MotoGP přišlo sledovat 112 600 diváků. K jejich radosti se po startu ujal vedení Dani Pedrosa (Honda). Za ním jeli Casey Stoner (Ducati), John Hopkins (Suzuki), Valentino Rossi (Yamaha), Randy de Puniet (Kawasaki) a Toni Elias (Honda). Mimo prohození si pozic mezi de Punietem a Eliasem, proběhlo první kolo bez vážnějších změn. Zato nájezd do druhého kola již byl v režii Stonera, který na cílové rovince bez potíží předjel Pedrosu a ujal se vedení. V prvních chvílích to vypadalo, že si hned vytvoří bezpečný náskok, ale Pedrosa se rychle vzpamatoval a náskok stáhl ještě do konce téhož kola. Během druhého kola se nicméně začala tvořit vedoucí čtyřčlenná skupina,ve které si ve třetím kole prohodili třetí a čtvrté místo Rossi s Hopkinsem. Hopkins sice dokázal s Rossim držet krok a neztrácet, ale na útok neměl. Tuhá bitva plála o páté místo,kde si to rozdávali Elias, de Puniet a Marco Melandri (Honda). Naprosto neočekávaně se v sedmém kole z vítězství v této bitvě radoval fyzicky zbídačený de Puniet. Na své Kawasaki jel se zlomeninou klíční kosti starou tři týdny a naraženým kolenem z minulého týdne.

Na čele se zatím srovnávala vedoucí trojice Stoner, Pedrosa, Rossi, kterou stínoval Hopkins. Do 11. kola se Rossi připravoval na útok a v tomto okruhu se dostal před Pedrosu. O kolo později si také vyšlápl na Stonera, ale jen za cenu příliš pozdního brzdění. Stoner si podržel ideální stopu a na výjezdu ze zatáčky byl opět první. Po tomto útoku se situace poněkud zklidnila. Všichni čtyři na čele zajížděli prakticky rovnocenné časy. Na pátém místě jezdil v relativním klidu de Puniet, ale Elias se k němu opět začínal dotahovat. Svou snahu korunoval v 15. kole, kdy se zakouřilo z jeho motoru a závod pro něj skončil. Tím měl de Puniet po starosti a mohl se soustředit na dojetí do cíle s co nejmenší bolestí.

Druhá polovina závodu vypsaného na 25 okruhů přinesla fanouškům to nejlepší, co si jen mohou přát. Strhující bitva vedoucí dvojice byla bezpochyby tím nejlepším v dosavadních závodech. Rossi se snažil Stonera porazit a bylo vidět, že do této vize dává úplně vše. Stejně k souboji ovšem přistoupil i Stoner. Třetí Pedrosa sice neztrácel, ale také neměl dost sil se do boje zapojit. Čtvrtý Hopkins od 16. kola začal pomalu ztrácet a v okamžiku nejtěžších bojů o vítězství již byl mimo kontakt a jel osaměle jako čtvrtý. V 18. kole se Rossi opět pustil do útoku a byla to fantastická podívaná. Tři zatáčky jeli se Stonerem vedle sebe a celou dobu nebylo jisté, kdo bude pokračovat na vedoucí pozici, ale nakonec to byl Rossi. Jeho radost trvala jen necelé kolo, protože na následné cílové rovince zase zaútočil Stoner. Celá situace se opakovala, Rossi se držel jako klíště a opět celé tři zatáčky jízdy na hranici pádu všichni čekali, kdo z těch dvou povolí. Tentokrát vyhrál Stoner, ale bylo to jen o chlup. Boj však stále nekončil. Rossi vyčkával v závěsu po celé další, dvacáté, kolo a zaútočil v poslední dvojzatáčce – úspěšně! Posunul se do vedení, ale vydržel tam jen do konce cílové rovinky následující po útoku. Stonerova Ducati jej převálcovala a odsunula na druhé místo. Celé 21. kolo jel Rossi v těsném závěsu za zadním kolem Stonerova stroje, nicméně stále musel dávat pozor na třetího Pedrosu. Ten sice neútočil, ale jakoukoli chybu mohl ihned potrestat.

Nájezd do 22. kola přinesl další velký Rossiho útok. Naprosto nečekaně se mu podařilo na konci cílové rovinky dostat před Stonera a převzít vedení. Jeho cit pro nalezení naprosto ideálního brzdného bodu v tu chvíli slavil velké vítězství. Tento okamžik pro předjetí se ukázal jako velmi vhodný, protože v následující technické pasáži se Rossimu podařilo vytvořit nepatrný náskok, který se mu podařilo udržet i při nájezdu do 23. kola. Stoner se pokusil o útok a vypadalo to, že úspěšný, ale když přišlo na brzdy, byl Rossi opět vpředu. Mladý Australan nic nevzdával a 23. kolo nasadil těsné Rossiho stínování. Výsledkem byl těsný nájezd do cílové rovinky, který pro Rossiho znamenal ztrátu vedení. Stoner zatáhl za plyn a přehnal se kolem něj jako vítr. To již do cíle zbývaly pouhá dvě kola. Rossi tlačil co mohl, ale Stoner mu nedal sebemenší šanci. Nenechal mu ani skulinku a cílovou čáru proťal o 0,069 sekundy dříve než Rossi. Třetí dojel se ztrátou 0,39 sekundy domácí Pedrosa. Na čtvrtém místě, o 7,8 sekundy později, dojel osamocený Hopkins. Vynikající páté místo vybojoval de Puniet i když se k němu v závěru hodně blížil dotahující Loris Capirossi (Ducati). Další pohromu zaznamenal úřadující šampión Nicky Hayden (Honda), který dojel 11. se ztrátou 36 sekund.

Celkově si vedení upevnil Stoner se 140 body. Druhý Rossi má na kontě 126 bodů. Třetí Pedrosa jich nasbíral 98. Čtvrtý Melandri má 75 bodů a pátý Vermuelen jich má stejně jako šestý Hopkins 72.

Miroslav Kudělka
Diskuze (6)
Avatar - bxs
11. 6. 2007 20:49
Pešek
Pešek je zasranej amatér. >:-[]