Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Kataru – Checa letos poprvé na pole position

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Druhý den kvalifikací na GP Kataru přinesl díky stále se lepšící přilnavosti čistšího povrchu výrazné vylepšení kvalifikačních časů ve všech třídách.

Druhý den kvalifikací na GP Kataru přinesl díky stále se lepšící přilnavosti čistšího povrchu výrazné vylepšení kvalifikačních časů ve všech třídách.

125

První pole position v historii GP Kataru si ve třídě 125 zajistil Jorge Lorenzo (Derbi). Dosáhl na něj díky času 2:09,644. Ze druhého místa odstartuje Andrea Dovizioso (Honda), který zaostal o 0,284 sekundy. Třetí místo si vyjel Steve Jenkner (Aprilii) a první řadu uzavírá Casey Stoner (KTM). Na prvních čtyřech místech tak jsou stroje čtyř různých značek. Druhou řadu obsadí Roberto Locatelli, Pablo Nieto a Marco Simoncelli (všichni Aprilia) a doplní je na osmém místě po zranění se navrátivší Julian Simon (Honda). Naši měli smolný den. Lukáš Pešek (Honda) odjel jen tři kola, což mu stačilo na 30. místo. Markéta Janáková (Honda) se nedokázala kvalifikovat.

Jezdci i stroje dnes dostaly pravděpodobně hodně zabrat, protože teplota vzduchu se vyhoupla na 36°C při vlhkosti jen 27% a povrch trati měl zničujících 58°C!

MotoGP

Nejlepší startovní pozici si do zítřejší GP Kataru zajistil Carlos Checa (Yamaha), kterému se pole position letos podařilo poprvé. Jako jediný se dokázal dostat pod 1:59 a zajel čas 1:58,988. Na druhé místo se prosadil další zkušený harcovník Alex Barros (Honda), který si také letos první řady ještě příliš neužil. Na Checu ztrácí 0,131 sekundy. Třetí příčku si zajistil Sete Gibernau (Honda), kterému asi jeho Honda zase začíná fungovat. Barrosův kolega Nicky Hayden (Honda) si vyjel čtvrté místo a společnost ve druhé řadě mu bude dělat skvěle jedoucí Shinya Nakano (Kawasaki) a polámaný loris Capirossi (Ducati).

Do třetí řady na sedmé místo klesl Ruben Xaus (Ducati), vedle nějž bude stát Valentino Rossi (Yamaha), který si zdá se vybírá podobné problémy jako měl v Motegi Gibernau. Devátý čas zajel Troy Bayliss (Ducati). První desítku uzavírá nejrychlejší jezdec dnešního rána Colin Edwards (Honda). Ještě 11. John Hopkins (Suzuki) se svým časem dostal pod 2:00 minuty. Max Biaggi je 12. a vítěz posledního závodu Makoto Tamada (oba Honda) je 13.

250

Dramaticky se lepšící přilnavost nového povrchu umožnila také dramatické zrychlení v závěrečné kvalifikaci třídy 250. Nejrychlejší Sebastian Porto (Aprilia) docílil času 2:02,710, který je o 1,7 sekundy lepší než jeho nejlepší čas v ranním volném tréninku. Porto se také jako jediný dostal pod hranici 2:02. Druhý Dani Pedrosa (Honda) zaostal o 0,471 sekundy, ale i tak má velký náskok před třetím Alexem de Angelisem (Aprilia), který na Porta ztrácí 1,184 sekundy. První řadu doplní Randy de Puniet (Aprilia). Až ve druhé řadě zbylo místo na pátého Toni Eliase (Honda), vedle nějž se postaví Hiroshi Aoyama (Honda), Franco Battaini a Fonsi Nieto (oba Aprilia). Kuba Smrž (Honda) sice také dokázal zrychlit, ale přesto si o jednu příčku pohoršil a odstartuje jako 17.. Radomil Rous (Yamaha) zajel 27. čas a je posledním jezdcem, který se kvalifikoval.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)