Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Great Wall: Čínská firma chce vyrábět v Bulharsku

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Číňané se tlačí do Evropy i se svými automobily. Už nejde jen o nesmělé nakukování, automobilka Great Wall zde dokonce hodlá vyrábět.

Zemí zaslíbenou se má stát Bulharsko, které až na pár nesmělých pokusů dosud osobní automobily nevyrábělo. Těm, kteří zemi u Černého moře stále považují za Divoký východ, jen připomínáme, že je od počátku roku 2007 členem Evropské unie.

Great Wall Motor uzavřela smlouvu s místní společností Litex. Produkce poběží v Loveči a závod bude mít kapacitu 50 tisíc vozů ročně. První tisícovka vyjede z bran továrny v únoru. Výrobní program bude zahrnovat hatchbacky Coolbear a Florid, SUV Hover a pick-up Wingle. Celkové investice činí 420 milionů dolarů, z toho úvodní fáze ambiciózního projektu spolyká 120 milionů. V továrně bude zaměstnáno 1.800 lidí.

Great Wall Motor má skutečně smělé plány, v horizontu deseti let chce být třetím největším výrobcem SUV na světě s tržním podílem 8 %. Připomeňme, že společnost vznikla v roce 1976, takže má delší tradici, než se na první pohled může zdát. Bohužel, její současné osobní modely jsou až příliš podobné některým toyotám a scionům. Soudní spor s italským Fiatem kvůli minivozu Peri je také ještě v živé paměti, byť jeho zadní partie připomínaly spíše Nissan Note, ale interiér a některé části karoserie byly okopírovány z Pandy.

Ještě na skok do Bulharska: v Loveči se v minulosti montovaly například Moskviče. Tato přes třicet let trvající epizoda byla zdaleka nejúspěšnější, vzniklo jich zde přes 300 tisíc. Krátce zde také vznikaly Fiaty 850. Renault montoval své vozy modelových řad 8 a 10 a hrstku Alpin A110 v Plovdivu.

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Avatar - gld
27. 10. 2010 12:51
Re: Nyní tu o Karkulce, prosím.
však si aj nechajú, podľa mňa s tou aktuálnou produkciou európu nedobyjú..pár jedincov si to v rámci prečistenia genofondu kúpi a zabije sa pri zrážke s croissantom

A my ostatní švorcáci pri pretekoch do delvity použijeme dáciu alebo škodu a-entry ;-)
26. 10. 2010 21:57
Re: Nyní tu o Karkulce, prosím.
otrasne kopie, nech si to nechaju 8-s
Avatar - Ronault.
26. 10. 2010 21:41
Re: Nyní tu o Karkulce, prosím.
Ten optimismus tě přejde, stejně jako pomalu přechází celou Evropu 8-s
Avatar - gld
26. 10. 2010 19:24
Re: Nyní tu o Karkulce, prosím.
Silné PR kecy sú niečo iné ako keď začnú stavať fabriku za 450 melónov priamo v európe :-!

Ale inak žúžo, scion sme tu ešte nemali >:D
Avatar - strýček BOB
26. 10. 2010 18:48
Nyní tu o Karkulce, prosím.
To už tady bylo, tuším že se to jmenovalo brylance, smělé plány, zavalíme Evropu a...nic. :-)