Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Harley loni v Česku prodal 386 strojů, stejně jako předloni. Letos čeká růst

ČTK
Diskuze (0)

Americký Harley Davidson loni v Česku prodal 386 nových motocyklů, což je zhruba na úrovni předchozího roku. Proti předcovidovému roku 2019 je to zhruba o pětinu méně.

Pokud nepřijdou nečekané externí faktory, firma letos čeká na českém trhu díky silné poptávce po jejích strojích růst prodejů. řekl to regionální ředitel H-D pro východní Evropu, Rusko, Střední východ a Afriku Martin Heřmanský.

Video se připravuje ...

Podle Heřmanského bylo hlavní prioritou pro letošní rok zajistit pro trh dostatek strojů, protože přetrvávají globální problémy s logistikou, dodávkami čipů a dalších dílů, ale i surovin. Ty by se navíc mohly v souvislosti s krizí na Ukrajině zhoršovat, protože Ukrajina a Rusko jsou velkými vývozci surovin. Rostoucí náklady na přepravu se pak odráží ve zvýšení koncových cen.

"Pro nás je v tuto chvíli hlavní mít dostatek motocyklů pro všechny dealery v Česku i v dalších regionech, a pokud se nám to podaří, a nám se to zatím daří, tak naše vyhlídky jsou velmi slušné," uvedl. Čekací doby se odvíjí od konkrétního typu, jestli jej má prodejce na skladě, je již vyrobený nebo se teprve bude vyrábět. "Zdaleka ale nedosahují takové délky jako u některých automobilek, kde čekáte i více než rok," dodal.

České zastoupení se chystalo zahájit sezónu tradičně na veletrhu Motosalon, který se ale letos kvůli koronavirovým opatřením opět nekoná. Značka se proto rozhodla vytvořit ve spolupráci s dealerstvím H-D Praha vlastní expozici v pražském obchodním centru Arkády Pankrác, kde jsou k vidění modely ze stávající produkce ale i historické motocykly ze 120 let fungování amerického výrobce. Podobná výstava se na jaře uskuteční také v Bratislavě a v Ostravě. Na první zářijový víkend pak H-D chystá v Praze tradiční sraz Prague Harley Days.

Harley-Davidson jako jedna z prvních značek pozastavila po invazi Ruska na Ukrajinu veškeré aktivity na ruském trhu.

ČTK
Diskuze (0)

Doporučujeme