Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Historie crash-testů: Volkswagen T3 (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Volkswagen uvedl v roce 1979 na trh novou, v pořadí třetí generaci Transporteru. Na jejím testování si dal opravdu záležet.

Tehdejší Transporter, od roku 1990 retrospektivně značený T3, byl oproti prvním dvěma klasikům úplně jiným autem. Poháněly jej ovšem i nadále (alespoň zpočátku) vzduchem chlazené boxery umístěné vzadu. Z hlediska bezpečnosti to byla ovšem úplně jiná liga.

Při vývoji a konstrukci totiž byla využita v hojné míře tehdy nejmodernější počítačová technika. V interiéru bychom našli ve výši kolen zabudovaný ochranný rám, dveřní výztuhy zase chránily posádku před následky bočního nárazu. Transporter byl také znatelně širší než předchůdci, což se kromě zcela přepracovaného podvozku podepsalo pozitivně na jízdních vlastnostech.

I přes trambusovou (bezkapotovou) koncepci karoserie je vidět, že čelní náraz v rychlosti 50 km/h dopadl nad očekávání dobře. Boční dveře šly otevřít, jen se muselo použít trochu více síly, ale nikoli násilí. Také válení sudů dopadlo na tehdejší dobu na jedničku, jen čelní sklo se odporoučelo ze svého místa prakticky okamžitě.

Volkswagen se pilně věnoval i zkouškám srážek s jinými vozidly, například s koncernovým sedanem NSU Ro80 poháněným rotačním motorem dle Wankelova patentu. Podotýkáme, že na serveru Youtube můžete vidět i jiný crash-test pikapu T3. Jedná se o stoprocentní náraz do plné bariéry (zdi). Z auta zbyla prakticky pouze ložná plocha.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
3. 12. 2011 01:00
Re: Téčka
pokud by byla naložená betonem tak by to klidně mohlo být i těch 50km..ta váha vzadu udělá hodně
Avatar - euro89
2. 12. 2011 09:50
Re: Téčka
Tý "horší" variantě mohl uvěřit jen člověk, který viděl T3 maximálně na obrázku. T3 Caravelle bylo naše první zahraniční auto a dodnes mají všechny téčka ve verzi Caravelle/Multivan/California moje sympatie. :yes: Pamatuju si, jak měl táta s T3 před lety čelní srážku s v tý době novou Octavii I před fl., součet rychlostí v době nárazu byl podle policie cca. 80km/h (T3 30km/h, Octavia 50km/h) a zatím co naše Caravelle byla schopná z nehody odjet po svých a tátovy se nic nestalo, Octavia byla na odpis a její posádka měla lehčí zranění. :-! V tom videu s totální destrukcí, co je na youtube, mohl být náraz v rychlosti přes 100km/h...
2. 12. 2011 09:04
Re: Téčka
jj, ta horší varianta je daleko známější:-)

jinak v diskuzi k té horší variantě se na youtube vyjadřuje člověk, který u toho testu fyzicky byl. Psal, že to byl test jen tak, že v crashovně měli nějaký výročí. A ta T3 byla navíc plně naložená a i rychlost byla vyšší než 50 km/h daných předpisem EHK12. Proto se ta T3 složí jak harmonika. Pův. plán samozřejmě byl to video nikde nezveřejňovat, ale víme jak to chodí :-) Bohužel se dostalo ven jen video, ale nějakej bližší komentář už ne.
2. 12. 2011 08:03
Téčka
Transportery byly vždycky skvělá auta, dodnes pro konkurenci téměř nedostižná :yes:

Musím říct, že spíš znám taky tu horší variantu testu, tenhle "skutečný" mě docela překvapil. To je už na hranici tanku :-)

[odkaz]

S faceliftovou T3 jsem měl párkrát co dočinění a je parádní kočár, navíc s dvoulitrovým boxerem.... :yes: