Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Holdingu Porsche SE loni klesl čistý zisk o 41 procent

ČTK
Diskuze (0)

Holdingová společnost Porsche SE (PSE), která je hlavním akcionářem německého automobilového koncernu Volkswagen, má za loňský rok čistý zisk 2,6 miliardy eur (68 miliard Kč).

Meziročně je to pokles o 40,5 procenta, firma se ale vymanila z pololetní ztráty zapříčiněné pandemií. Podnik, jenž sídlí ve Stuttgartu, to uvedl ve svém  sdělení.

V prvním pololetí firma prodělala 329 milionů eur, za celoročním ziskem je stabilizace automobilového průmyslu ve druhé části roku. Pokud se světová ekonomika letos bude dál vzpamatovávat, počítá holding se ziskem mezi 2,6 až 4,1 miliardy eur.

Společnost Porsche SE ovládají rodiny Porscheů a Piëchů. Podíl firmy na hlasovacích právech v koncernu Volkswagen činí přes 53 procent a výsledek jejího hospodaření do značné míry závisí na jeho výkonu. V únoru koncern oznámil, že provozní zisk se loni bez zahrnutí mimořádných položek propadl o 45 procent na 10,6 miliardy eur. PSE sama žádný provozní zisk negeneruje.

Holding Porsche SE není totožný s výrobcem sportovních vozů Porsche AG, který je jednou z divizí Volkswagenu. Součástí Volkswagenu je rovněž česká Škoda Auto.

ČTK
Diskuze (0)

Doporučujeme