Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koncern VW prozradil, jaké novinky se chystá letos představit

Ondřej Mára
Diskuze (20)

V dokumentech shrnujících výsledky loňského roku automobilky zveřejnil VW také plánovaný seznam premiér pro rok 2021.

Koncern Volkswagen uspořádal velkou tiskovou konferenci k výsledkům hospodaření za minulý rok, ke které rovněž vydal 371 stránkový dokument. Na 170. stránce pak zveřejnil seznam novinek v rámci jednotlivých značek, kterých bychom se měli v tomto roce dočkat. Takže o co půjde?

Značka Volkswagen letos rozšíří řady čistě elektrické modelové řady ID o elektrický crossover s označením ID.5, postavený na platformě MEB. Na čínském trhu by mělo být představeno hned několik nových elektromobilů, mezi nimiž nebudou chybět modely ID.4 Cross a ID.4 X. Navíc se letos dočkáme elektrifikovaného Tiguanu, který dorazí jako plug-in hybrid.

Kromě toho se Volkswagen chystá představit modernizované Polo a uvést na trh kompaktní SUV kupé, kterým by mohl být model Nivus. Na některých trzích by pak automobilka měla představit nové základní modely z nabídky SUV, jakými bude v Rusku Tarek a v USA i Jižní Americe model Taos. Indie pak letos dostane lokálně vyráběný Tiguan.

Škoda by měla rovněž pokračovat v elektrifikaci představením nového Enyaqu iV, což naznačuje, že bychom se konečně mohli dočkat odhalení karosářského provedení SUV kupé. Kromě toho se také dočkáme premiéry nové generace modelu Fabia a omlazeného provedení Kodiaqu. Již během pár dnů navíc Škoda představí nové SUV Kushaq pro indický trh, na premiéru se můžete těšit už pozítří.

Elektrifikace bude hrát významnou roli i v případě značky Seat, která letos představí plug-in hybridní verzi modelu Tarraco. U samostatné značky Cupra je pak psaná premiéra prvního čistě elektrického modelu el-Born a již představená výkonná plug-in hybridní verze modelu Formentor e-Hybrid.

A v elektrické ofenzívě bude pokračovat i Audi, jejíž nabídku elektromobilů rozšíří modely e-Tron GT a čistě elektrický Q4 e-tron. Model Q5 pak nabídne dynamičtější verzi SUV kupé s označením Sportback, které dostane i plug-in hybridní pohonné ústrojí. O čistě elektrické Q5 e-Tron ale zatím nepadlo ani slovo.

A co chystají nejprémiovější značky koncernu? Porsche již představilo čistě elektrický Taycan ve verzi Cross Turismo, do budoucna se však dočkáme modernizace Macanu a rozšíření modelové rodiny 911 o „sportovní všestranný model“, což by mohla být dříve avizovaná moderní verze dobrodružně laděných Porsche Safari.

Bentley již představilo plug-in hybridní verzi modelu Bentayga, kterou časem doplní ještě jeden plug-in hybrid v nabídce – tedy buď elektrifikovaný Continental GT, nebo Flying Spur. U Lamborghini je zatím jmenován pouze již představený sportovní model Huracán STO a od Bugatti se dočkáme nového derivátu modelu Chiron.

Novinky se však budou odehrávat i v oblasti užitkových vozů. Divize Volkswagen užitkové vozy chystá pro tento rok novinky v modelové řadě Multivan/Transporter a současně se bude chystat na zcela novou kapitolu v úspěšné historii tohoto modelu. Značky Scania a Man pak mají představit několik inovativních modelů, mezi nimiž nebudou chybět čistě elektrické náklaďáky, autobusy a další řešení moderní městské přepravy.

Ondřej Mára
Diskuze (20)

Doporučujeme

Avatar - Blue Sun
17. 3. 2021 13:13
Re: Ekofašistický automobilový holocaust EU už je naplánovan
Já to spíš myslel ve vztahu k jeho mentálním kapacitám.
17. 3. 2021 11:38
Re: Ekofašistický automobilový holocaust EU už je naplánovan
Nie, myslím, že je to adekvátne k téme aj obsahu Areseho príspevku.
Avatar - beibej
17. 3. 2021 11:14
Re: VW, Evropa a tak vůbec....
" Navíc u nás jak okandidátku dají většinou nějaký "odpad" který se jim sem nehodí a nebo někomu "za odměnu" jako trafiku a vybrat si je celkem problém. "

To není problém, to je imposible!
Avatar - Blue Sun
17. 3. 2021 09:36
Re: Ekofašistický automobilový holocaust EU už je naplánovan
Nechceš toho trošku moc? :-)
17. 3. 2021 09:17
Re: Ekofašistický automobilový holocaust EU už je naplánovan
Vysvetli ten nulový ekologický prínos.