Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda a Nissan svolají přes půl milionu vozů kvůli airbagům

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Nebezpečné airbagy se objevují také ve vozech Nissan a Honda. Svolávací akce se týká stovek tisíc automobilů.

Japonské automobilky Nissan Motor Company a Honda Motor svolají do servisů po celém světě přes půl milionu vozů kvůli potenciálně nebezpečným airbagům od japonského dodavatele Takata. Airbagy na straně řidiče mohou mít vadný nafukovač, který může explodovat a uvolněné kovové částice mohou zranit či zabít řidiče. Se závadou se zatím po celém světě spojuje nejméně pět úmrtí a desítky zranění.

Druhá největší japonská automobilka Nissan svolá ke kontrolám kolem 152.000 vozů s postranními airbagy od Takaty. Svolávací akci prý firma rozšiřuje po "neobvyklém" spuštění airbagu od Takaty, které se stalo v listopadu na vrakovišti v Japonsku. Kvůli stejnému incidentu svolal vozy i větší konkurent Toyota, u jehož automobilu došlo k incidentu při šrotování. Kromě těchto aut má do servisů zamířit také zhruba čtvrt milionu dalších vozů od Nissanu, a to kvůli problému souvisejícímu s dveřními zrcátky.

Japonská Honda oznámila, že po celém světě svolá odhadem 400.000 vozidel, ve kterých preventivně nahradí potenciálně nebezpečné nafukovače. V Evropě se akce týká zhruba 100.000 vozů. Mluvčí Hondy přitom podle agentury Reuters uvedla, že firma bude muset odložit stranou více finančních prostředků, aby nejnovější svolávací akce mohla zaplatit. Konkrétní částku ale zveřejnit nemůže.

Automobilky svolaly kvůli vadným airbagům Takaty od roku 2008 po celém světě více než 16 milionů vozů. V USA zatím Takata a automobilky používající její airbagy svolaly k výměnám asi osm milionů vozů, avšak vesměs jen ve státech s vysokou vlhkostí vzduchu, při níž může nafukovač vybuchnout.

Takata na začátku měsíce odmítla požadavek amerického Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) rozšířit svolávání automobilů s vadnými airbagy na celé Spojené státy. Firma za svůj postoj může dostat vysokou pokutu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)