Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda news 2007: především inovace stávajících modelů

Roman Daněk
Diskuze (5)
Honda přivezla na Intermot celou řadu motocyklů všech možných typů, nové generace či facelifty stávajících modelů, ale neodhalila žádný nový motocykl. I přes tento fakt se bylo na co koukat.

Začneme hned pěkně zostra, co byste řekli na "Ohnivou čepel"? Honda CBR1000RR Fireblade dostane do nového roku nové barvy kapotáže, nejzajímavější bude zřejmě replika závodního motocyklu RC211V v barvách Repsolu. Honda má letos důvod ke slávě, Nicky Hayden v královské kubatuře MotoGP získal titul mistra světa a dokázal sesadit fenoména motocyklového sportu, Itala Rossiho. Fireblade si zachová stejné výkonové parametry, jako letošní model: 126 kW (172 k) / 114,5 Nm.

Menší sestřičku, CBR600RR 2007, jsme vám podrobněji představili v dřívějším článku. Jen stručně vyberu největší změny: nový design, nižší hmotnost a výkonnější motor. Největší změnou, dalo by se říci až revolucí, prošel naháč střední třídy, model CB600F Hornet. Komplexní informace o tomto stroji jme psali už v říjnu, ale Honda uvolnila nové fotografie, které najdete ve fotogalerii pod článkem.

Mezi sportovní motocykly se alespoň díky designu řadí i CBR125. Tento malý kompaktní stroj s výkonem 10 kW (14 k) splňuje normu danou státem a díky tomu jej mohou řídit už 16-letí bikeři. Pro rok 2007 se představí lehce upravenými kapotami, novými barevnými kombinacemi, ale především malý jednoválec dostal přímé vstřikování PGM-FI.

Chopper Honda VT750 dostal pro příští rok také několik menších změn. Modernizovaný dvouválec do V má nyní elektronicky řízené vstřikování paliva. Výkon agregátu činí 33,5 kW (46 k) v 5 500 ot/min a maximální točivý moment 65 Nm nastupuje již od 3 500 ot/min. O přenos síly na zadní kolo se stará pětistupňová převodovka a kardan.

Brzdový systém kopíruje současný model, jeden kotouč vpředu a bubnová brzda vzadu. Výška sedla je 652 mm a suchá hmotnost motocyklu je 230,5 kg. Hlavním lákadlem pro zákazníky bude zřejmě zajímavá cena a dlouhý seznam příplatkové výbavy, kterou můžete Shadowa přetvořit ku obrazu svému. Honda VT750 Shadow Spirit bude ve dvou základních barvách: černá a fialová/vínově červená.

Faceliftem a drobnými změnami prošla i dvojice cestovních endur Varadero. Velký litrový model má decentní úpravy kapotáže, pohodlnější sedlo a lehce přepracovanou přístrojovou desku. Offroadový cestovatelé také velmi kladně ocení sériový hliníkový kryt svodů a motoru. Honda XL125V Varadero má zcela nové kapotáže a díky dobrému dvouválcovému motoru do V, který také dostal přímé vstřikování PGM-FI, bude opět útočit na první místo v prodejích stopětadvacítek.

Fanoušky obřího cesťáku Gold Wing jistě potěší, že Honda neusnula na vavřínech a neustále tento motocykl inovuje. Pro příští rok se v nabídce příplatkové výbavy objevily dvě důležité položky: satelitní navigační systém a první sériový motocyklový airbag. Nikomu nepřeji druhou novinku vyzkoušet na živo, ale testy tohoto systému prý hodně zvýší šanci řidiče na přežití při čelním nárazu.

Na závěr bych rád jmenoval skútr SH300i, který úspěšně navazuje na své menší bratry SH150i a SH125i. Nový čtyřtaktní, kapalinou chlazený, jednoválec má objem 279 cm3. Se čtveřicí ventilů a přímým vstřikováním má moped výborný výkon: 20 kW (27 k) v 8 250 ot/min a točivého momentu 26 Nm dosahuje v 6 tis. otáčkách. Pohodlné a plynulé jízdě jistě přidá své variátor a odstředivá spojka, 16palcová kola, 9litrová nádrž nebo suchá hmotnost 162 kg. Za příplatek je tu i verze s ABS.

Roman Daněk
Diskuze (5)