Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda odložila obnovení domácí produkce, výrobu již omezuje i GM

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Uzavření japonských továren na výrobu automobilů a automobilových součástek představuje hrozbu pro globální dodavatelský řetězec automobilového sektoru.

Japonská automobilka Honda Motor odložila plánované obnovení domácí produkce z neděle na středu. Oznámila to dnes firma, která veškerou svou výrobu v Japonsku pozastavila kvůli ničivému zemětřesení. Nedostatek součástek způsobený touto katastrofou se již dotkl i největší americké automobilky Generel Motors, která se rozhodla přerušit výrobu v jedné ze svých továren v USA.

Podle listu Wall Street Journal varovala společnost Honda prodejce ve Spojených státech, že není jisté, zda se jí v některých japonských továrnách podaří vrátit výrobu na plný výkon dříve než v květnu. V lednu Honda vyrobila v Japonsku zhruba 69.000 automobilů. Japonsko se na její celosvětové produkci podílí 22 procenty, napsala agentura Reuters.

Největší japonská i světová automobilka Toyota Motor ve středu uvedla, že nechá kvůli dopadům zemětřesení všech svých 12 hlavních montážních závodů v Japonsku zavřených až do 22. března. Analytik Kodži Endo ze společnosti Advanced Research Japan odhadl, že Toyota denně přichází o produkci 13.000 vozů. Dodal však, že automobilka bude tuto ztrátu později schopna nahradit zvýšením výroby.

Agentura Reuters již dříve upozornila, že uzavření japonských továren na výrobu automobilů a automobilových součástek v důsledku zemětřesení představuje hrozbu pro globální dodavatelský řetězec automobilového sektoru.

GM v noci na dnešek oznámila, že kvůli nedostatku součástek způsobenému zemětřesením dočasně zastaví výrobu ve své továrně na dodávkové automobily v Louisianě. Dodala, že doufá v co nejrychlejší obnovení produkce. "Podobně jako ostatní globální automobilky budeme nadále pozorně sledovat události v Japonsku, abychom vyhodnotili jejich dopad na podnikatelské aktivity," uvedla firma.

Agentura AP již dříve informovala, že japonské automobilky Toyota a Subaru v důsledku zemětřesení omezují výrobu v Severní Americe. Další japonská automobilka Nissan Motor ve čtvrtek předpověděla, že zemětřesení nebude mít na její zahraniční produkci výraznější vliv. Upozornila však, že k zastavení výroby v automobilové továrně může stačit výpadek u jednoho dodavatele.

Nissan ve čtvrtek obnovil provoz ve dvou japonských továrnách. Jejich současné zásoby součástek však vydrží pouze do soboty. V dalších domácích závodech hodlá firma začít obnovovat výrobu v neděli. "Budou moci vyrábět ze současných zásob. Otázkou však zůstává doplňování těchto zásob," uvedl ve čtvrtek viceprezident Nissanu Andy Palmer. Dodal, že vyrobená vozidla budou určena pro domácí trh, protože zařízení pro export zatím nejsou k dispozici.

Nissan dnes rovněž uvedl, že začal kontrolovat, zda jeho automobily nevykazují radioaktivitu. Japonská agentura pro jadernou bezpečnost dnes zvýšila stupeň závažnosti havárie v jaderné elektrárně Fukušima 1 ze čtvrtého na pátý stupeň na sedmibodové škále.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Avatar - Barrichello
21. 3. 2011 10:50
Re: NJN
Pro někoho veselá, jsou firmy který berou od japonců 2-5% dílů. >:D
Avatar - CHerokee
18. 3. 2011 22:39
Re: NJN
Smutná pravda
Avatar - Barrichello
18. 3. 2011 14:00
NJN
Kdo bere díly z japonska bude mít problém :-)

Kdo ne, tak na tom vydělá :yes: