Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda představila závodní Civic Type R pro Super GT, nahradí NSX

Filip Melich
Diskuze (0)

Nejen silniční dny Hondy NSX jsou sečteny, ale také její závodní kariéra se chýlí ke konci. Honda nám nyní dala první ochutnávku jejího okruhového nástupce, kterým se stane Civic Type R-GT.

Japonská závodní série cestovních vozů Super GT se v zemi vycházejícího slunce jezdí od roku 2005, přičemž se jedná o nástupce předchozích šampionátů, jejichž kořeny sahají až do konce 60. let. Závodní vozy jsou v rámci Super GT rozděleny do dvou tříd pojmenovaných GT300 a GT500.

Automobilka Honda ve vrcholné třídě GT500 dlouhodobě nasazovala model NSX-GT, ovšem jeho kariéra se v návaznosti na ukončení výroby produkčního modelu chýlí ke konci. Značka proto na tokijském autosalonu představila nástupce, kterým se stane Civic Type R-GT. Představený vůz je prozatím konceptem, neboť se s jeho závodním nasazením počítá až od roku 2024. Do té doby bude probíhat jeho vývoj, ladění a testování.

Video se připravuje ...

Od roku 2014 vozy ve třídě GT500 pohání dvoulitrový řadový čtyřválec přeplňovaný jedním turbodmychadlem, který produkuje kolem 485 kW a roztáčí kola zadní nápravy. Motor je umístěný vepředu, byť Honda u NSX-GT na pár let dostala výjimku, která však skončila se závěrem sezóny 2019.

Stejnou techniku očekávejme v závodním Civicu Type R-GT, tedy turbo-čtyřválec vepředu, vysoký výkon a pohon zadních kol. Od roku 2024 budou platit poupravená závodní pravidla, takže se alespoň bude moci Honda řádně připravit. A když už jsme u změny pravidel – v roce 2012 byla upravena tak, aby mohly být nasazeny i vozy se dvěma páry bočních dveří, ale Civic Type R-GT je dle všeho prvním autem, které toho využije.

Video se připravuje ...

Vzhledem k tomu, že je auto zatím ve vývoji, více informací momentálně nemáme k dispozici. Jen to, že Civic Type R-GT už začal sbírat první vítězství. V rámci tokijského autosalonu získal hlavní cenu v kategorii koncepčních vozů. Pro doplnění ještě zmiňme, že letošní sezóna Super GT odstartuje 15. dubna na okruhu Okayama. V loňské sezóně ve třídě GT500 zvítězil Nissan Z GT500.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme