Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda urychluje elektrifikaci, ale spalováky podle ní zůstanou relevantní

Filip Melich
Diskuze (7)

Do elektrifikace se už naplno pouští také japonská automobilka Honda. Šéf značky krom oznámení nových investic vyjádřil přesvědčení, že spalovací motory ještě zůstanou relevantní.  

Japonská automobilka Honda trochu zaspala za některými konkurenty a nyní přidává na tempu elektrifikace. Agentura Reuters ovšem informuje, že navzdory miliardovým investicím do elektromobility šéf značky věří, že spalovací motory mají budoucnost i po roce 2040.

Honda podle agentury Reuters plánuje do roku 2030 investovat minimálně 40 miliard dolarů do navýšení podílu hybridních a elektrických vozidel na svých prodejích na 40 %, a to do konce desetiletí. Do výše uvedené částky je zahrnuto také 3,5 miliardy dolarů, které Honda investuje do společného podniku s LG Energy Solution na výrobu baterií v americkém státě Ohio. Fungovat má začít v roce 2025.

Video se připravuje ...

Dále bude značka investovat do vlastního podniku, který založí příští měsíc a dá mu na starosti rozvoj výroby elektromobilů a baterií. Výhledově by podnik mohl mít na starosti také vlastní síť nabíjecích stanic, podobnou Superchargerům od Tesly, evropské síti Ionity nebo síti budované Mercedesem.

Tošihiro Mibe, šéf Hondy, uvedl, že jako základ budoucí uhlíkově neutrální mobility vidí elektrifikaci a vodíkové články. Zároveň si ale uvědomuje, že infrastruktura neodpovídá potřebám zákazníků. Honda aktuálně zkoumá všechna možná řešení, od nabíjecích stanic a moderních akumulátorů, až po létající vozy a rakety, stejně jako nová syntetická paliva s nízkou uhlíkovou zátěží. Konkrétně ta by podle Mibeho mohla udržet spalovací motory relevantní i po roce 2040. Především ve sportovních a nákladních vozech nebo v letadlech.

K narůstajícímu tempu elektrifikace své značky Tošihiro Mibe řekl: „V oboru vývoje motorů se pohybuji přes 30 let, takže [elektrifikaci] osobně považuji za trochu hrozivou. Musím však oddělit vlastní pocity od toho, co je lepší pro podnikání.“ V příštím roce má Honda na trh uvést dva nové elektromobily, a to již představené SUV Prologue, stejně jako připravovanou Acuru ZDX. V roce 2026 má pak Honda představit novou elektrickou platformu a pokrokové baterie.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (7)

Doporučujeme

12. 3. 2023 08:42
Re: Honda ví prd co bude
Tak Honda to v Evropě zabalila, její hybridy ani elektro netáhnou a benzin nemají… Na silnicících je vidět jen Civic 7/8/9G a to už jen sporadicky, sem tam starý Accord a CRV. Nový Civic jsem viděl jen jednou, koupil si ho znamý, jinak ne… úspěšně časy Hondy na našem trhu jsou pryč ;-)
Avatar - WinDiesel
11. 3. 2023 12:20
Re: Honda ví prd co bude
Píše howádko, který má mozek vyfouklý z hlavy.
Avatar - WinDiesel
11. 3. 2023 12:19
Re: Za spalovaky palec hore
Ty naštěstí zmizíš mnohem dřív než spalováky, wole :-[] :-[] :-[]
11. 3. 2023 11:42
Re: Za spalovaky palec hore
Tupý fanatismus mi byl vždycky odporný, bohužel u elektromaniáků je asi povinnou výbavou... :-O :no: :no: :no:
Avatar - kuk
11. 3. 2023 05:48
Honda ví prd co bude
Furt brzděj a než se proberou tak jim trh vyfoukne Čína. :D