Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda v Číně znovu přerušila výrobu, stávkovali její zaměstnanci

Dan Vořechovský
Diskuze (0)
Hondu v Číně minulý týden postihla stávka v továrně, kde se montují vozy Jazz určené pro evropské trhy.

Japonská automobilka Honda Motor musela ve své čínské továrně v Guangzhou znovu přerušit výrobu. Od června jde již o čtvrtý případ. Tentokrát se o přerušení výroby na dva dny postarala část z 1 tisíce zaměstnanců, která nebyla spokojena s pracovními podmínkami. Zaměstnanci se vrátili do práce v pátek, když bylo dosaženo dohody s vedením továrny. Výroba již tedy podle Hondy pokračuje normálním způsobem a mluvčí automobilky Takayuki Fujii uvedl, že problém, kvůli kterému se stávkovalo, byl zcela vyřešen.

V továrně, kterou provozuje a z 65 % vlastní Honda Automobile China, se vyrábí model Jazz, který je určen primárně pro vývoz do Evropy. Kapacita továrny činí 50 tisíc vozů ročně. Honda v Číně provozuje společně se svými čínskými partnery ještě další tři továrny. V Guangzhou spoluvlastní Honda další dvě továrny, další pak s automobilkou Dongfeng provozuje ve Wuhanu.

Tato poslední stávka byla první známou stávkou, která v Číně postihla přímo konečného výrobce automobilů. Až dosud měla přerušení výroby příčinu ve stávkách u dodavatelů dílů.

Dan Vořechovský
Diskuze (0)