Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hořící Lamborghini Gallardo v Praze (video)

David Bureš
Diskuze (24)
Požár oranžového Lamborghini způsobila porucha převodovky.

Nedaleko Strahovského tunelu v Praze shořelo na konci loňského srpna oranžové Lamborghini Gallardo, automobil měl krátce před tím problémy s převodovkou. Následujících videí, která zachycují požárem zachvácený supersport, si nyní všimly dokonce i zahraniční autoservery.

Řidič po nehodě vypověděl, že při průjezdu Strahovským tunelem se mu zasekla sekvenční převodovka, která postupně přeřadila až na nejmenší převodový stupeň. Na to, že vůz hoří, řidiče upozornili protijedoucí šoféři, kteří na něj blikali. Řidič Lamborghini sice předtím cítil nějaký zápach, netušil však, že vychází z jeho automobilu.

Ještě před úplným vzplanutím vozidla s ním jeho řidič stačil vyjet z tunelu. Pokud by z Lamborghini šlehaly plameny uvnitř tunelu, byly by následky incidentu výrazně horší. Během srpnové události však byl Strahovský tunel uzavřen asi jen půl hodiny. Škoda na voze dosáhla 1,5 milionu korun.

Oranžové Gallardo bylo vybaveno šestistupňovou sekvenční převodovkou e-gear, kterou vedle tohoto modelu používalo i dvanáctiválcové Murciélago. Jeho nástupce, Aventador je už dostupný výhradně se sedmistupňovou sekvenční převodovkou ISR (Independent Shifting Rods), která přeřazuje rychleji než předchozí e-gear, je i navíc lehčí.

Oranžové Gallardo není prvním Lamborghini, které v Česku v minulosti shořelo. Během závodu šampionátu Lamborghini Blancpain Super Trofeo na Masarykově okruhu v Brně se v roce 2010 vzňalo žluté závodní Gallardo Super Trofeo poté, co dostalo smyk a narazilo do betonové bariéry na cílové rovince.

Automobil tehdy vzplál velice rychle, nehoda se totiž stala na začátku závodu, a tak palivové nádrže vozu byly takřka plné. Italský jezdec Giorgio Bartocci, který po nárazu zůstal uvíznutý uvnitř kokpitu, byl následně hospitalizován se zlomenou nohou a silnými popáleninami.

Tragicky pak dopadla nehoda Lamborghini Murciélago v roce 2006 na silnici mezi Chomutovem a Mostem. Automobil tehdy ve vysoké rychlosti najel na hrbol, převrátil se a začal hořet. Řidič i jeho spolujezdkyně při této nehodě přišli o život.

David Bureš
Diskuze (24)
Avatar - Doupik
9. 1. 2012 19:50
Re: Jak se sem dostalo moje video
Jak jaká autorská práva? Dal jsi to veřejně na YouTube, tak na to každý může linkovat :-D, what's the deal.
Avatar - jumper (Modo Team)
7. 1. 2012 19:48
Jak se sem dostalo moje video
Docela by mě zajímalo jakou cestou se sem dostalo video, které jsem natočil. Co má autorská práva :-)
5. 1. 2012 23:53
Re: Nevi nekdo?
Přesně. Jsou víc tlačené na hranici technických možností. Stačí drobná závada a neštěstí je na světě. Opotřebení, špatné používání, slabší díl, poškození, je toho hodně. Vyžadují důslednější péči. V závodech si sakra dávají záležet na kvalitě, a přesto občas nějaký stroj vzplane, či se jinak porouchá.
5. 1. 2012 23:49
Re: Nevi nekdo?
Tak to by to auto museli vzít k sobě na analýzu. Možných příčin je tolik, že to podle mě nezkoumají, pokud se neobjevuje stejný jmenovatel. Pokud by více požárům předcházel řekněme zmiňovaný problém s převodovkou, tak se na to mohou podívat. Pokud si majitelé nechali udělat znalecký posudek, tak spíš mohou automobilku motivovat k vyšetřování. Ale jen tak sama od sebe vyšetřovat něco takového podle mě těžko bude. Když se ti vznítí třeba BMW, tak taky nikdo z automobilky nepřiletí se na to podívat. Pokud se budeš chtít soudit, tak si necháš udělat posudek, který třeba ukáže na závadu v elektroinstalaci. Výjimkou mohou být opravdové kusovky, jako je Koenigsegg.

Nemá smysl blufovat. Nevím, nepracuji pro ně. ;-)
Avatar - Ronault.
5. 1. 2012 22:40
Re: Nevi nekdo?
Budeš kupovat a grilování tě neláká, jo? >:-[]