Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai a Kia nakoupí své akcie, chtějí tak uchlácholit investory

redakce AUTO.CZ

Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor a její sesterská společnost Kia Motors se rozhodly uskutečnit zpětný odkup vlastních akcií v celkové hodnotě 670 miliard wonů, tedy v přepočtu nějakých 13,6 miliardy korun.

Tímto krokem chtějí uchlácholit investory rozhořčené vysokou cenou, kterou firmy zaplatily za pozemek pro své nové ústředí.

Zpětné odkupy snižují množství akcií na trhu, což vytváří podmínky k růstu jejich hodnoty. Cena akcií Hyundai se po ohlášení zpětného odkupu zvýšila téměř o šest procent. Od zveřejnění zprávy o ceně pozemku pro ústředí však stále vykazuje pokles o zhruba pětinu.

Konglomerát Hyundai Motor Group, do kterého obě automobilky patří, v září získal pozemek v soulské luxusní čtvrti Gangnam za deset miliard dolarů, tedy za zhruba 222 miliard korun. Firma nabídla v aukci více než trojnásobek odhadní ceny, a porazila tak konkurenčního uchazeče Samsung Electronics.

Částka představuje nejvyšší cenu nabídnutou v aukci za jednotlivý pozemek v Jižní Koreji. Zpráva vyvolala u investorů obavy, že konglomerát zbytečně plýtvá finančními prostředky. "Nabídnutá cena je nesmyslná. Byl jsem šokován," uvedl v září jeden z investičních manažerů společnosti LS Asset Management.

redakce AUTO.CZ