Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai se chlubí novým zdrojem vodíku, vyrábí ho z odpadního plastu

Ondřej Mára
Diskuze (24)

Jihokorejská automobilka zatím nabízí pouze jeden vodíkový model, přesto vidí ve vodíku budoucnost nejen pro automobilový průmysl.

Automobilka Hyundai se v posledních letech pořádně opřela do elektrifikace, na rozdíl od většiny konkurence však nesází pouze na baterie, ale věří také vodíku, který již nyní prostřednictvím technologie palivových článků pohání model Nexo. Do budoucna by se ale nabídka měla rozšiřovat v rámci nové značky HTWO, stejně jako by se mohlo rozšířit využití vodíku v energetickém průmyslu.

Samotné získávání vodíku je však mnohdy kontroverzním tématem jak po stránce ekonomiky, tak ekologie. Inženýři Hyundai se však pochlubili plánem získávat velké množství vodíku za pomoci jednoho základního komponentu – odpadního plastu.

Video se připravuje ...

V rámci svých vodíkových plánů investovala společnost Hyundai částku 400 miliard wonů do továrny, která má měnit plastový odpad na vodík za pomoci pyrolýzy a zplyňování. Při pyrolýze dochází k rozkladu materiálů při vysokých teplotách v inertní atmosféře, kde se mění chemické komponenty. V tomto případě by se měl plast měnit na vodíkový plyn.

Takto získaný vodík by pak mělo být možné využívat ve vodíkových generátorech, v průmyslových vodíkových palivových článcích a samozřejmě také v automobilovém průmyslu, zejména tedy ve vodíkových modelech značky. Automobilka navíc očekává, že se do roku 2050 zvýší světová poptávka po vodíku o 18 procent, což by vygenerovat další slušný příjem.

Tato investice do uhlíkové neutrality značky Hyundai by se měla začít realizovat v první polovině příštího roku, kdy začne výstavba továrny. Produkce vodíku by pak měla být zahájena o dva roky později, tedy cca v roce 2024. Emise vzniklé při výstavbě továrny navíc automobilka plánuje kompenzovat pomoci vyvíjeného systému kovu, který by měl absorbovat škodlivé emise.

Ondřej Mára
Diskuze (24)

Doporučujeme

28. 12. 2021 20:02
Re: Jednou kdosi rekl
Proc mi ty imbecile posilas odkaz na nejaky brutalne predrazeny repraky? Jak to souvisi s tematem? Nejaka autisticka porucha?
28. 12. 2021 12:01
Re: No a kolik to spolklo energie
Dulezity je ze tomu primitivove jako ty slepe veri. Vic neni potreba :D
28. 12. 2021 12:00
Re: Jednou kdosi rekl
Protoze tady zijeme ty vole, takze nas to primo ovlivnuje.
Avatar - Mokrous
28. 12. 2021 02:10
Já ten matroš chci taky zkusit...
Cituji: "Automobilka plánuje kompenzovat pomoci vyvíjeného systému kovu, který by měl absorbovat škodlivé emise, což by vygenerovat další slušný příjem."
28. 12. 2021 01:03
Re: No a kolik to spolklo energie
O tom radsi clanek mlci. Pyrolyza je energeticky narocna, takze spotrebujes mraky plynu nebo elektriny, kterou holt nesmis pocitat a vyrobis na papire jen ten cistej vodik a zpracujes plastovy odpad. Na papire uzasna vec :D