Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

I pomalá jízda může vést k tragédii! Přitom se v praxi těžko prokazuje

redakce AUTO.CZ
Diskuze (36)

Maximální rychlost bývá pevně stanovená a za její překročení hrozí jasné pokuty. Jak je to ale v případech, kdy řidič jedou naopak příliš pomalu?

Během letních měsíců se na silnicích s želenou pravidelností objevují zástupy svátečních řidičů, kteří využívají hezké počasí k cestám za známými, na výlety a podobně. Tito sváteční řidiči ale často postrádají jistotu za volantem, což mnohdy vede až k přílišné opatrnosti a pomalé jízdě. Mohlo by se zdát, že jde o bezpečný přístup, jenže může skončit dramatickou situací i pokutou.

Pomalí řidiči totiž ohrožují především ostatní účastníky provozu. Zejména v místech, kde nelze bezpečně předjíždět, se za pomalými řidiči tvoří kolony automobilů, jejichž řidičům dochází trpělivost a pomalu u nich roste frustrace. To může vést k nebezpečným situacím - od nedodržování bezpečné vzdálenosti, až po riskantní předjíždění, což by mohlo skončit dopravní nehodou.

Video se připravuje ...

Maximální rychlostní limity pro různé typy silnic asi všichni dobře známe, ostatně věnuje se jim zákon o silničním provozu, konkrétně § 18 – Rychlost jízdy. V prvním odstavci tohoto paragrafu se navíc uvádí snad všem dobře známá fráze o přizpůsobení rychlosti stavu silnice, schopnostem, podmínkám, atd.:

Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat; smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled.

Druhý odstavec ovšem dodává, že řidič nesmí: „a) snížit náhle rychlost jízdy nebo náhle zastavit, pokud to nevyžaduje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, b) omezovat plynulost provozu na pozemních komunikacích, zejména bezdůvodně pomalou jízdou a pomalým předjížděním.“

Řidič, který tedy bez zjevného důvodu jede hluboko pod maximální povolenou rychlostí, se tak může dopouštět bezdůvodně pomalé jízdy, což je bráno jako přestupek. Podle webu autoskola-praha.info pak za tento přestupek může policista udělit pokutu na místě až 2.000 Kč, ve správním řízení až 2.500 Kč.

V praxi se ovšem přestupek řeší poměrně komplikovaně a jen v minimu případů. S výjimkou dálnic totiž není u pomalé jízdy přesně stanovena hranice, od které by se dalo jasně hovořit o bezdůvodně pomalé jízdě. Výjimkou mohou být úseky s instalovanou dopravní značkou C6a (Nejnižší dovolená rychlost), na kterých by policisté řidiči nízkou rychlost naměřili radarem. I zde ovšem platí výjimka. Příkaz totiž neplatí, pokud by danou rychlost vylučovaly provozní podmínky (např. intenzita provozu, překážka, atd.)

Mnohem pravděpodobnější je ale pokutování některého z častých důvodů pomalé jízdy – například nevěnování se řízení, především z důvodu manipulace s mobilním telefonem. Na zmiňovaných dálnicích je pak minimální rychlost stanovena na 80 km/h. Pokud vůz není schopen této rychlosti dosáhnout, musí ji opustit na nejbližším exitu.

Video se připravuje ...

redakce AUTO.CZ
Diskuze (36)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
19. 7. 2023 14:15
Re: Abyste se nezbláznili,
Jsi pozorný :yes: Přesto jsem ale vejdu na dálnici u Plzně loni potkal :-O
19. 7. 2023 12:02
Re: Co je to pomalá jízda?
Bezdůvodně pomalá jízda je třeba 50kph na 90 a ideálně když jedou takhle tři za sebou a nenechávají rozestupy.
Avatar - 3_diamanty
19. 7. 2023 10:41
Re: Problém.
Suhlas.. poznam to tiez ... takito neprisposobivi soferi su uplne ti najhorsi ... jazdim raz mesacne z Ke do Po cez dediny nakolko dialnicna sa mi tu ani neoplati a stane sa mi neraz ze cez dedinu kde je 50tka sa na teba bude dakto lepit .. pripadne ma aj priamo v dedine predbehne nedockavec aby nasledne po opusteni dediny na povolenej 90tke siel sotva 80 a brdil ma ( preco sa teraz neplasi ked uz moze ale vtedy sa plasi ked nemoze... nepochopim ) .... ale nastastie z KE do PO je mimo obce dost miest kde si takychto cudakov vzdy rad vychutnam ... vtedy som aj vdacny za to zive auticko ...
19. 7. 2023 10:37
Re: Problém.
To se nediv, protože je to fakt fajn silnice s širokýma krajnicema a malým provozem. Ve svých divokých motorkářských dobách jsem tam testoval motorky a je jasné, že jsem asi "vystrašil" dost i nesvátečních řidičů.
19. 7. 2023 10:03
Problém.
Bohužel tyto sváteční řidiče potkávám často, ale nejsou to jen sváteční, ale i bezohlední řidiči. Silnice v Jihočeském kraji na to trpí hodně. Příkladem je silnice 105 z Týna nad Vltavou směr České Budějovice.