Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Srážka s autem bez povinného ručení? Takhle se má správně postupovat

Matyáš Kunst
Diskuze (31)

Automobilů bez povinného ručení sice ubývá, české silnice jich ale stále křižuje okolo 160 tisíc. Jak se zachovat při dopravní nehodě, které je takový vůz součástí?

V České republice je povinné ručení nezbytnou součástí vlastnictví automobilu. Přesto se na našich silnicích pohybuje překvapivě vysoký počet vozidel, která tuto základní pojistku postrádají. Podle dřívějších odhadů je to přibližně 160.000 automobilů, což představuje necelá 2 % z celkového počtu 9,053 milionu vozidel s povinným ručením.

I když se může zdát, že jde o malé procento, riziko nehody s nepojištěným vozidlem je stále reálné a nemělo by být podceňováno. Jak postupovat, pokud se stanete účastníkem dopravní nehody a jedním ze subjektů je majitel nepojištěného vozu?

Video se připravuje ...

Musí být přivolána Policie ČR

Existuje základní pravidlo - pokud účastník nehody přizná, že jeho vůz nemá sjednané povinné ručení nebo se otázkám na pojištění vyhýbá, vždy musí být přivolána hlídka Policie ČR. Je třeba pořídit fotografie vozu nepojištěného viníka, které by měly zahrnovat snímek celého vozu, registrační značky a při nejlepším také identifikační číslo karoserie (známé jako VIN kód). Tímto způsobem předejdete dalším problémům.

Vyřízení pojistné události pak probíhá přes Garanční fond zřízený ČKP (Česká kancelář pojistitelů). Ten slouží k úhradě škod ať už na zdraví či majetku způsobených právě nepojištěnými vozidly. „ČKP provede likvidaci škody a úhradu stejně, jako by tak učinila pojišťovna v případě pojištěného vozidla. Pokud bude nepojištěným vozidlem způsobena škoda, kterou bude muset Česká kancelář poškozenému uhradit, bude ji na viníkovi nehody vymáhat,“ vysvětluje Veronika Pilková, tisková mluvčí ČKP.

Komplikace nastávají ve chvíli, kdy je nehoda způsobena nezjištěným vozidlem (situace, kdy viník ujede). V takovém případě vám ČKP uhradí jen újmu na zdraví, nikoliv na majetku. Z toho vyplývá, že čím dřív začnete místo nehody fotografovat, tím lépe. 

Pokud se stane, že dojde k nehodě s vozem s falešnými značkami, je rozhodující, zda lze vozidlo řádně identifikovat jiným způsobem a zda bylo vozidlo – nikoli ta falešná poznávací značka – pojištěno. Pokud je vozidlo nepojištěné, pak je postup stejný.

Video se připravuje ...

Matyáš Kunst
Diskuze (31)

Doporučujeme

1. 7. 2023 12:04
Re: Záleží na pojišťovně
Určitě se pojišťovny od sebe liší. Byl jsem velmi mile překvapen svojí zkušeností s Direct pojišťovnou. Končil jsem povinné ručení z důvodu prodeje auta. Nechtěli nic (ofocený TP, smlouvu ...) a přeplatek jsem měl na účtě za dva dny.
1. 7. 2023 09:47
Re: Moc bych si s tím nehrál
Tak to určitě. :D Vesnický dědkové ovlivnili hlasovaní v parlamentu. :no:
Projel jsem na kole sousední Slovensko kde ta povinnost je a starší lide tam s tím nemají vůbec žádný problém...
Největší problém jsou právě města, půjčovny kol, koloběžek, zejmena online a jejích lobbi..
1. 7. 2023 09:09
Re: Moc bych si s tím nehrál
Zrcátko. Zbytek byl kit a lak. Bylo to sedm let staré éčko, takže ho pánovi trochu hodili "do pucu". To víš autorizovaný servis Mercédes ;-) . On měl havarijní pojistku z které šla úhrada, ale následně ČSOB pojišťovna to "vymáhala" po mně. Pohledávku hned přeprodali nějaké advokátní kanceláři a ti to tam nechali trochu poležet, aby naskočily úroky z prodlení. Já jsem vyrazil na pojišťovnu a tam se skoro nechtěli se mnou bavit, abych nekazil kšeft kámíkům advokátům. Nakonec advokáti odvolali své palmáre a úroky a zaplatil jsem jen škodu (145 tisíc). Dobrá komédie.
1. 7. 2023 09:01
Re: Moc bych si s tím nehrál
Taky znám spoustu bebínkářů, kteří neustále otravují své okolí. Byl jsem na ARO přesně dva dny a protože jsem zlobil, tak jsem třetí den byl přeložen na pooperační (žádnou operaci jsem neprodělal). Prý mě potřebovali pozorovat, takže jsem byl na vlastní žádost propuštěn přesně po týdnu, kdy už jsem byl hodně důrazný a střední zdravotní personál mě nemohl klidnit poukázkou na to, že mám poškozený mozek :D
30. 6. 2023 22:57
Re: Moc bych si s tím nehrál
Co si mu proboha za takovy prachy rozbil :-O