Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

I tohle se dá udělat z Mazdy MX-5. Tipo 184 je Miata se vzhledem slavné závodní Alfy Romeo

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Mazda MX-5 patří mezi auta, která se upravují často. Někdy decentně, jindy radikálně. Co s ní ale dovede jeden britský úpravce, vám možná vyrazí dech.

Pod jménem projektu Tipo 184 se totiž neskrývá nic menšího, než přestavba druhé generace Miaty (NB) na vůz se vzhledem legendární závodní Alfy Romeo 158.

Alfa Romeo 158 a její pozdější evoluce s označením 159 patří mezi nejúspěšnější soutěžní vozy všech dob - Alfetta ovládla 47 z 54 velkých cen, do nichž v letech 1938 až 1953 vyrazila. Tipo 184 je tedy oslavou tohoto obdivuhodného stroje.

Za projektem stojí známý britský úpravce, kutil, automobilový nadšenec a také televizní osobnost Ant Anstead, který pro MX-5 NB/Tipo 184 navrhl kompletní sadu dílů. Myslel přitom i na drobné detaily, třeba provedení výfuku.

Zatímco Alfettu poháněl kompresorem přeplňovaný 1,5litrový řadový osmiválec, Tipo 184 spoléhá na čtyřválec Mazdy. A protože monopost měl z kapoty vyvedené svody, musel Anstead přijít s řešením, které zahrnuje čtyři pravé a čtyři falešné svody. To proto, aby přestavba vypadala opravdu věrohodně.

Kit nezahrnuje jen exteriérové komponenty, jako jsou panely karoserie nebo kola, ale obsahuje i odpovídající vybavení interiéru, například stylové sedadlo (Tipo 184 je samozřejmě jednomístné) nebo dřevěný volant.

Anstead zatím sadu nabízí v rámci předprodeje jen pro desítku zájemců. Ti za 7.499 liber bez daně, tedy asi 220 tisíc korun, dostanou nejen samotný kit, ale také možnost si MX-5 na Tipo 184 přestavět přímo v dílně tvůrce. Samozřejmě za jeho asistence a pomoci.

Jan Zajíc
Diskuze (1)
Avatar - Dylan McKay
27. 12. 2020 18:18
Páni!
To se mi moc líbí! :yes: