Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

IAT-Auto představí v Pekingu koncept brutálního teréňáku

Aleš Dragoun
Diskuze (13)
Autosalon v Pekingu je za dveřmi a místní firmy chystají své novinky. Méně známá IAT-Auto přiveze do čínské metropole stroj, který přijel snad ze sci-fi filmu.

Čína se sice stala už na přelomu dekády největším trhem s novými automobily na světě, ale množství místních značek a výrobců pro Evropana působí dosti nepřehledně. Jednou z méně známých firem je IAT. Ta se však primárně nevěnuje ani tak výrobě, ale vývoji a konstrukci dílů, konceptů a prototypů včetně jejich testování. Představuje poslední výsledek své práce: černé SUV. Nebo spíše teréňák.

Vypadá naprosto brutálně, karoserii má plnou hran a zlomů. Nejčastějším geometrickým tvarem je... trojúhelník. Hodilo by se třeba do čínského remaku Batmana, nebo nějaké postapokalyptické sci-fi. To, že nejde jen o nějaké SUV, nasvědčují černá kola obutá do pneumatik s hrubým vzorkem. Oblíbenou novinářskou kratochvílí se stalo u čínských aut hledání podobnosti s jinými značkami. Zatím bezejmenný vůz extrémních tvarů ale není nějakou prachsprostou kopií zahraničního vzoru. Možná najdete něco z Lexusů a výtvorů lotyšského Dartzu...

Ze všeho nejvíc ovšem připomíná vojenské speciály, třeba hranatými blatníky, jenže uvnitř by mohl panovat luxus, pokud má auto i interiér. Nebo nepovedenou papírovou skládačku přetransformovanou do životní velikosti? Vzhledem k tomu, že nejsou známy jakékoli technické informace, může klidně jít o maketu. Určitě se vyrábět nebude, pokud by ji společnost nenabídla někomu jinému.

IAT-Auto existuje od roku 2002 a umí navrhnout všechno od malých elektromobilů přes sedany až po kupé s křídlovými dveřmi. 14. ročník autosalonu v Pekingu se letos koná od 25. dubna do 4. května, první čtyři dny jsou určeny novinářům.

Aleš Dragoun
Diskuze (13)
20. 4. 2016 19:27
Tohle by meli videt ve Skodovce
- to je teprv kubismus
Avatar - Dylan McKay
20. 4. 2016 08:01
Prius SUV?
Teď jsem pobavil sám sebe, pardon >:D
20. 4. 2016 00:46
Re: Stealth
.... nestihnul jsem to napsat.
Re: FutuRetro...
Máš doma taký čierny?
Re: FutuRetro...
Tiež pekná volovina.