Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Indie chce povinné ABS, airbagy a crashtesty

Michal Fokt
Diskuze (1)
Indická vláda chce, aby domácí značky alespoň částečně srovnaly v oblasti bezpečnosti krok s importovanými. To však jejich cenu zvýší až o 25 %.

Indie chce snížit množství úmrtí a těžkých úrazů na tamních silnicích a klíčem k tomu je nová legislativa, která ukládá místním výrobcům, aby zavedli povinně některé z prvků bezpečnostní výbavy, které jsou ve vyspělém světě už řadu let běžným standardem.

Možná je to překvapivé, ale indičtí výrobci momentálně nemusí dělat v oblasti bezpečnosti svých vozů téměř nic. Do svých aut nemají povinnost montovat airbagy, ba dokonce ani protiblokovací systém brzd a nemusí procházet povinnými crashtesty, byť výrobci tvrdí, že nárazové zkoušky v rámci vývoje provádějí. V Indii však žádné centrum, provádějící nárazové zkoušky, není.

Od roku 2017 by však ABS a airbagy měly být v Indii povinné a uvažuje se dokonce o uzákonění systému jízdní stability (ESP). Všechna nová auta pak budou muset projít předepsaným crashtestem. Ten se však omezí pouze na čelní náraz do bariéry rychlostí 56 km/h a jeho absolvování bude ohodnoceno v rozmezí jedné až pěti hvězd, přičemž se zatím nezdá, že by špatný výsledek mohl mít nějaký legislativní vliv na prodej a rozhodnutí o pořízení vozu se špatným výsledkem bude ponecháno na zákazníkovi.

Jakkoli se toto rozhodnutí zdá být ve prospěch budoucích uživatelů aut, ti z něj patrně moc velkou radost mít nebudou, protože tato povinnost u tamní produkce, která lákala zájemce v první řadě na laciné pořízení, navýší cenu aut přibližně o 25 %.

Michal Fokt
Diskuze (1)
Avatar - narona
18. 7. 2014 16:17
Aerosaky
Myslím že moc nepomůžou v autech z papíru ;-\