Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Infiniti FX Sebastian Vettel: Crossover pro mistra (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Velký crossover FX byl nedávno modernizován. Verze pro Sebastiana Vettela, loňského mistra světa F1, je ale z trochu jiného těsta.

Stáj Red Bull Racing sice používá motory Renault, ale jejím partnerem a sponzorem je od letošního roku také jiná značka aliance: Infiniti. Ta připravila model FX pro úřadujícího šampiona Němce Sebastiana Vettela. Ne, skutečně se nejedná o limitovanou sérii pro zákazníky, auto vzniklo v jediném exempláři. Jeho stavba trvala půl roku a na vývoji se podílel sám Vettel.

Speciál vychází z verze FX50S Premium. Je tedy poháněn vidlicovým osmiválcem o objemu 5,0 l, který byl posílen na 309 kW (420 k). Žádné radikální změny nebyly nutné, stačilo jen přeprogramovat řídicí jednotku. Také výfukové potrubí bylo přepracováno. Transmise pak dostala delší převody.

Díky kratším a tužším tlumičům a pružinám auto sedí níže, o jejich optimální nastavení se stará elektronika. Základ zůstal: vpředu příčná ramena, vzadu víceprvková náprava. Trakci i jízdním vlastnostem pomáhá její natáčení.

Optimální přítlak zajišťuje modifikovaná aerodynamika včetně zpětných zrcátek, zadní křídlo u sériových FX určitě nenajdete. Kvůli jejímu vývoji byl dokonce dopraven jeden Red Bull RB7 do Japonska, aby inženýři mohli studovat jeho aerodynamické finesy a přenést je v omezené míře na FX. Hřebenové řízení má variabilní účinek, optimální deceleraci zajišťují kotoučové brzdy, vpředu o průměru 355 mm se čtyřmi pístky, vzadu 350-milimetrové s dvojicí pístků.

Štědré využití karbonových komponentů srazilo hmotnost o symbolických 46 kg na 2049 kg. Uhlíkové kompozity najdeme všude: na předním lízátku, masce, prazích, krytech zrcátek i zadním difuzoru. Denní LED světla jsou umístěná pod předním nárazníkem, hlavní i koncová jsou zatmavená. Litá kola se stříbrnými ráfky mají obří průměr 21 palců. Tvar difuzoru a zejména zadní centrální mlhovky byl inspirován formulí 1, světla do deště na monopostech mají podobný. Loga nalezneme nejen na karoserii, ale i uvnitř, kde na středové konzole nechybí ani štítek s Vettelovým podpisem.

Také zde našel své místo karbon, stejně jako na dveřích. Chromované díly jsou matné. Volant u Infiniti potáhli Alcantarou, stejně jako hlavici řadicí páky. Sportovní sedadla s patřičným bočním vedením jsou pokryta černou látkou s kontrastním fialovým prošíváním. Stejný materiál dostal strop, sloupky i sluneční clony. Výbava je určitě dostatečná včetně informačního a zábavního systému Connectiviti +.

Sebastian Vettel může uhánět se svým FX po německých dálnicích díky deaktivaci omezovače až 300 km/h a z 0 na 100 km/h zrychlí za 5,6 s. Výkony takřka hodné supersportu, i když ze svého zaměstnání je zvyklý na ještě vyšší, jenže jeho red bull je také mnohem lehčí. Dozadu se mu do FX ale na rozdíl od formule nebo dvoumístné placky vejde horské kolo.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
16. 10. 2011 13:09
Re: nádhera
jj, souhlas, i interier je peknej: cernota + modre podsviceni :yes:
Avatar - pelikoš
14. 9. 2011 20:30
nádhera
taky bych jeden poprosil