Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Infiniti FX: Vettel Edition na IAA 2011

David Bureš
Diskuze (1)
Jak si úřadující šampion Formule 1 představuje ideální Infiniti? Odpověď dostaneme ve Frankfurtu.

Automobilka Infiniti představí na nadcházejícím frankfurtském autosalonu koncept, na jehož tvorbě se podílel úřadující mistr světa formule 1 Sebastian Vettel. Základem této studie bude model FX.

Infiniti o chystaném automobilu zatím zveřejnilo jen minimum informací. Jeho první fotografie ukazuje prémiové SUV s karbonovými doplňky a upravenou přídí, díky čemuž FX působí sportovnějším dojmem. Z karbonových vláken jsou kryty vnějších zpětných zrcátek, boční prahy, část předního nárazníku, ale i lamely masky chladiče.

Otvor za předními koly je stříbrný (patrně hliníkový), stejně tak kliky dveří. Za předními koly se dále nachází logo edice s nápisem Vettel, střechu zakončuje nový zadní přítlačný spoiler, pravděpodobně také z uhlíkových vláken. Patrná část zadních světlometů má bílou optiku.

Infiniti dále zveřejnilo video, na kterém Sebastian Vettel diskutuje s Shirem Nakamurou, hlavním designérem Nissanu. Vettel mu ukazuje pedály a volant z formule 1 a tvrdí, že v kokpitu závodního monopostu je jezdec obklopen karbonem.

Nakamura mu ukazuje fotografii interiéru a říká, že (Vettel) nemusí všechno změnit, stačí prý jen materiály. Následně dodá, že by mohl být upraven i volant. Představený koncept by tak mohl mít volant s mnoha tlačítky jako monoposty formule 1. Takové řešení už používá Ferrari 458 Italia.

Důvod, proč německý závodní pilot upravil právě model FX, je možná i ten, že jeden (ve verzi FX50 s pětilitrovou V8) má doma.

Je velice pravděpodobné, že FX navržené Vettelem nezůstane pouze konceptem, ale bude se v limitované edici prodávat.

Automobilka Infiniti je od letošního roku sponzorem stáje Red Bull Racing, za kterou Vettel závodí. Vedle samotného sponzorství se má Infiniti spolu s Renaultem podílet i na vývoji techniky pro tuto stáj. Japonská automobilka týmu také dodává služební auta.

Současná generace Infiniti FX je na trhu tři roky. Pro modelový rok 2012 toto prémiové SUV prošlo faceliftem, který zvýraznil jeho vzhled.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - pelikoš
29. 8. 2011 18:46
nádhera
prosím,taky jeden v bílé... ;-)