Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Infiniti kompletně změní označení svých modelů. Přichází Q-éra

Michal Fokt
Diskuze (12)
Proč nevnést do označení svých modelů trošku chaosu, řekli si u Infiniti a rozhodli se přejít na nový systém, jenž vejde v platnost v rámci modelového roku 2014. Půjde vám z toho hlava kolem.

Ačkoli se to nezdá, pojmenování automobilů je stejně důležité, jako to, jak dobrý dotyčný vůz je a jak jej značka dokáže prodat. Hodně totiž záleží na tom, jakou má dané označení pověst, podstatné ale ale i to, zda se jménem automobilka snaží propagovat spíše dotyčný typ nebo samotnou značku.

Takže při vyslovení jmen Golf, Civic, Clio nebo Impreza každý přesně ví, o jaký vůz jde a je vcelku podružné, že se jedná o Volkswagen, Hondu, Renault nebo Subaru, což sice svědčí o dobré pověsti modelu, ale nepomáhá to příliš budování značky. Proto se stále více výrobců uchyluje k takovým označením, u něhož je třeba k plné identifikaci použít i jméno výrobce.

Automobilový laik tedy nejspíš nezaznamená rozdíl mezi A3 a i30, zatímco v případě Audi A3 a Hyundai i30 už dostává mnohem konkrétnější informaci. A aby byl marketingový efekt ještě větší, je vhodné mít označení jednotlivých řad provedeno podle určitého schématu, jakým je používání A u Audi nebo nula v trojčíslí u Peugeotu. A právě touto cestou se teď vydá i značka Infiniti.

Ta dosud označovala své vozy "správně", tedy tak, že bylo třeba použít k identifikaci i "Infiniti", značení ale chyběl z pohledu dnešní moderní doby nějaký řád - řada G, M, EX, FX, JX a QX úplně nesignalizovaly nějakou hlubší myšlenku nebo koncepci. To se ale změní s modelovým rokem 2014, tedy někdy v polovině příštího roku a charakteristickým znakem se stane dosud nepříliš často používané písmeno Q.

Sedan řady G se změní v Q50, ovšem od něj odvozené kupé a kabriolet už budou Q60, zatímco dosavadní řada M se stane Q70 a logicky tedy lze očekávat, že chystaný kompakt s technikou Mercedesu třídy A bude pojmenovaný Q40. Dále tu máme širokou škálu modelů SUV. Dosavadní EX se změní v QX50, v Evropě neprodávané JX se stane QX60, Infintiti FX se transformuje v QX70 a největší SUV si své QX ponechá, přidá k němu ale číslici 80.

Máte v tom chaos? Nedivím se, nejhorší ale je, že tento stav nejspíš nějakou dobu vydrží, dle mého názoru nejde o úplně šťastné řešení, i když "čisté a soudržné", jak to Infiniti zamýšlí, to určitě bude. Snad si zákazníci rychle zvyknou.

Michal Fokt
Diskuze (12)
Avatar - Michal Fokt
20. 12. 2012 09:55
Re: Proč
Opravdu si myslíte, že Infiniti chce upozorňovat na vůz, jenž byl prodejním propadákem? To je čistě vaše doměnka a Infiniti oficiálně důvod použití písmena Q neuvedlo. Daleko smysluplnější se jeví odvození označení od stávajícího vrcholného SUV modelu, což jsem naznačil v poslední větě předposledního odstavce.
Avatar - Ham.
19. 12. 2012 09:47
Re: Značka
V Evropě možná doženou Lexus. Možná také ne.
Avatar - 3_diamanty
19. 12. 2012 08:24
Re: Značka
zavidim rusom >:D aj datsuna tam budu mat ako prvi >:D
Avatar - 3_diamanty
19. 12. 2012 08:23
Re: rozumny krok
to vieme.. x kom oddeluju klasicke auta od mpv a SUV.... aby som bol presnejsi... Peugeot zase dava dve 00....
Avatar - WinDiesel
19. 12. 2012 08:15
Re: Značka
Ale o to tady myslím jde. Infiniti podniká modelovou ofenzívu, přichází s nabídkou hybridů i dieselů, zjevně chce oslovit Evropu, už to zdaleka není jen o USA a Rusku.