Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Infiniti Q30 živě: Japonské Ačko boduje! (+video)

Jan Mička
Diskuze (16)
První kompaktní model Infiniti není původní, ale sdílí řadu dílů s Mercedesem třídy A. Vůz jsme prozkoumali krátce po jeho premiéře na frankfurtském autosalonu.

Uvedením modelu Q30 pokračuje Infiniti v modelové ofenzívě. Jde o prémiový hatchback postavený na základech Mercedesu třídy A, což znamená příčnou zástavbu motorů, pohon všech kol realizovaný prostřednictvím mezinápravové spojky, a možnost výběru mezi manuální šestistupňovou nebo dvouspojkovou sedmistupňovou převodovkou DCT.

Video se připravuje ...

Vůz si v těchto dnech odbývá premiéru na frankfurtském autosalonu, avšak pro vás, čtenáře Auto.cz, už dávno není znám pouze z oficiálních fotografií (vůz jsme vyfotografovali bez maskování v pražských ulicích). Hodně jsem se na něj těšil a jsem rád, že realita moje očekávání podpořila. Karoserie nese typické rysy vozů Infiniti, v kompaktním podání ale získávají úplně nový rozměr. Vůz je vyvážený, hravý, ale nikoliv bez kompromisů. Typické zalomení oken v zadních dveřích je zde totiž pouze „nafingované“ a prosklená plocha byla omezena na nezbytné minimum.

Interiér techniku Mercedesu odhaluje ze všeho nejvíce. Z modelu A, potažmo jeho odnoží CLA a GLA, pochází přístrojový štít, volant, výplně dveří, panel klimatizace, spínací skříňka, stropní panel osvětlení nebo i sedadla s integrovanou hlavovou opěrkou. Samotné Infiniti zapracovalo pouze na infotainmentu, kdy dotykový displej jednoduše zabudovala do palubní desky (Mercedes A jej má volně stojící), a sdruženém ovladači na středové konzole. Japoncům se zpracování povedlo dotáhnout k naprosté dokonalosti, materiály jsou hezky měkoučké, voňavé a navozují přesně tu atmosféru, kterou v luxusním kompaktu očekávám.

S místem uvnitř to žádná sláva není, tím se ale Q30 nikterak neliší od výchozího „áčka“. Správnou pozici k řízení jsem si našel poměrně rychle, při dynamické jízdě bych ale patrně nevěděl, kam s lokty. A posadit se „za sebe“ bylo při mé výšce 190 centimetrů prakticky nemožné. Líbí se mi rozmístění ovladačů na přístrojové desce, trochu méně už multimediální systém. Naučit se jej ovládat chce trochu zvyku a úplně příjemné mi nebylo ani potvrzovací pípnutí při manipulaci se sdruženým ovladačem infotainmentu.

Q30 je prvním kompaktním modelem značky a stejně jako řada u nás prodávaných Nissanů bude sjíždět z výrobní linky v britském Sunderlandu. Do prodeje by se měl dostat ještě v letošním roce, přičemž pro nastínění základní ceny bychom se mohli odrazit od ceníku Mercedesu A. Ten koupíte od 534.820 Kč (A 160), vznětová patnáctistovka A 160 d stojí dokonce 579.590 Kč. Podle našeho odhadu bude základná Infiniti Q30 atakovat částku 600.000 Kč.

Jan Mička
Diskuze (16)
Avatar - pelikoš
17. 9. 2015 19:10
Re: Především kvalita
ty jsi to už zkoušel ?
Avatar - Dylan McKay
17. 9. 2015 06:44
Re: Především kvalita
Ani mých 182 ;-)

17. 9. 2015 01:11
Re: jo
jo dost dobré :-! :yes:
Avatar - pelikoš
16. 9. 2015 22:51
Re: tie zadne sedacky ma negativne prekvapili
viděl si to naživo. seděl si v tom. komentuj,až to zažiješ. pokud jsou sedačky posunutý úplně dozadu, je jasný, že tam nebude dost místa(jak píše redaktor se 190cm se za sebe asi těžko posadí)
Avatar - 3_diamanty
16. 9. 2015 22:23
tie zadne sedacky ma negativne prekvapili
tak tam je miesta snad menej ako v pande ... doslova a do pismena .... ;-\

k comu takato nadhera s 5 dvermi pre dvoch? ... mozno som moc praktik a realista... ale ozaj nerozumiem co tymto priestorom na zadnych sedackach sleduju konstrukteri 5 dveroveho vozu tychto uz celkom dostojnych rozmerov... predpokladam ze tam zadne sedacky nemaju byt len na paradu a pre srandu ... aj ked ono asi skutocne budu.... ono aj 25 rocny favorit bude bez debaty na zadnych sedackach pohodlnejsi a priestornejsi ako tato super premiova paradicka