Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Infiniti QX30: Nové SUV použije platformu od Mercedes-Benzu

David Bureš
Diskuze (5)
SUV QX30 japonské značky Infiniti použije stejnou techniku jako kompaktní modely od Mercedes-Benzu.

Infiniti pracuje na rozšíření své nabídky. Vedle kompaktního hatchbacku Q30 chystá od něj odvozené SUV QX30. Oba modely se shodnou platformou budou vyráběny v továrně Nissanu v britském Sunderlandu.

Dohromady má ročně vznikat až 60.000 exemplářů Q30 a QX30. Výroba hatchbacku bude zahájena v polovině roku 2015, SUV bude následovat krátce poté. Šéf značky Andy Palmer v rozhovoru se serverem Automotive News Europe prozradil, že vozy vyrobené v Sunderlandu budou zásobovat všechny světové trhy – včetně USA a Číny.

Závod v Sunderlandu je v současnosti kvůli výrobě vozů značky Infiniti rozšiřován. Infiniti si tuto továrnu mateřského Nissanu vybralo z důvodu její vysoké produktivity a kvality práce. Q30 navíc zacílí především na evropské zákazníky, výroba v Evropě tak usnadní logistiku.

Oba automobily v rámci spolupráce mezi aliancí Nissan-Renault a koncernem Daimler použijí platformu MFA z dílny Mercedes-Benzu. Zatímco u Q30 se o použití této techniky vědělo již delší dobu, u QX30 se spekulovalo o použití techniky Nissanu Juke. Z něj nakonec bude vycházet model ESQ, který se v blízké době začne prodávat na čínském trhu.

Palmer přiznal, že Q30 a QX30 použijí vedle platformy také motory z kompaktních Mercedesů. Šéf Infiniti hovořil především o použití dvoulitrových zážehových i vznětových jednotek.

Japonská prémiová značka zvažovala, že si platformu pro kompaktní vozy vyvine sama, nakonec ale dala přednost technice od Mercedes-Benzu. Palmer oceňuje její kvality, jako je vysoká tuhost, kvalitní zavěšení nebo nízké vibrace. Důvodem je také fakt, že využitím již vyvinuté platformy Infiniti ušetří.

Infiniti Q30 naváže svým designem na stejnojmenný koncept představený loni ve Frankfurtu nad Mohanem. Vzhled QX30, konkurenta pro auta typu Audi Q1 a Mercedes-Benz GLA, je zatím neznámý. Bude však naznačen chystaným konceptem.

David Bureš
Diskuze (5)
Avatar - pelikoš
10. 7. 2014 18:06
Re: jo
svým způsobem ano
Avatar - pelikoš
10. 7. 2014 18:05
Re: Mazda CX5
úplně vůbec :-!
Avatar - Hittman
10. 7. 2014 15:16
Mazda CX5
Docela podobné s CX5.. ;-\
Avatar - WinDiesel
10. 7. 2014 10:37
Re: jo
Průměrný produkt plus hustá prodejní a servisní síť = úspěch.
Když to trochu přeženu, většinou značky prodávají přímo úměrně počtu svých dealerství .....
Pokud má Škoda přes 200 prodejních míst a Peugeot 60 - prodeje tomu velku odpovídají. To byl příklad.
Avatar - pelikoš
9. 7. 2014 21:03
jo
už by to chtělo udělat něco z prodeji u nás i v evropě (a rozšíření portfolia je cesta). v číně stoupl prodej infiniti jenom za letošní rok o 130 procent :yes: