Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jacky Ickx a Porsche jsou opět spolu díky limitované edici modelu 911

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Porsche 911 Carrera 4S Belgian Legend Edition představuje první limitovanou sérii generace 992 a zároveň i poctu nejslavnějšími belgickému závodníkovi.

Jacky Ickx oslavil 75. narozeniny a automobilka Porsche na jeho počest připravila speciální vydání modelu 911 na základech provedení Carrera 4S aktuální generace 992. První impuls k vytvoření takové edice přišel již v roce 2018 a stál za ním belgický dovozce značky Porsche „D’ieteren“. Na vývoji a konečné podobě speciální edice pak společně pracovali zástupci této společnosti spolu s odborníky Porsche Exclusive Manufaktur a Style Porsche.

Porsche 911 Carrera 4S Belgian Legend Edition je v případě exteriéru a vlastně i interiéru inspirováno designem typickým pro přilby, které používal Jacky Ickx během celé své závodnické kariéry.

Karoserie nese modrý lak X Blue, který byl namíchán pro tuto limitovanou edici tak, aby se maximálně přibližoval odstínům používaným na přilbách slavného závodníka. S lakem karoserie pak silně kontrastují stříbrné lišty kolem bočních oken, odkazující na bílý pruh kolem hledí přilby. V podobném stylu jsou vyvedena i kola, která jsou vpředu 20palcová a vzadu 21palcová. Posledním specifickým rysem exteriéru je na B sloupku na straně řidiče umístěná plaketa s belgickou vlajkou a podpisem Jacky Ickxe.

Interiér se nese v podobném stylu jako exteriér. Čalounění kůží Pebble Gray na palubní desce, panelech dveří a několika dalších částech zdobí prošívání do tvaru písmene X. Mezi specifické prvky pak patří i karbonové ochranné lišty prahů s označením modelu. Podpis slavného belgického závodníka je pak i vytlačen do kůže na loketní opěrce mezi předními sedadly a zdobí i klíč od vozu a klíčenku.

Po technické stránce se Belgian Legend Edition nijak neliší od výchozího modelu 911 Carrera 4S. V zádi je tedy uložen přeplňovaný plochý šestiválec o objemu 2981 kubických centimetrů, který disponuje nejvyšším výkonem 331 kW (450 k). S motorem spolupracuje nová osmistupňová dvouspojková převodovka, jejímž prostřednictvím jsou roztáčena kola obou náprav. Akceleraci z 0 na 100 km/h zvládá kupé za 3,6 s a dosahuje maximální rychlosti 306 km/h.

Porsche 911 Carrera 4S Belgian Legend Edition vznikne v sérii omezené na počet 75 vozů, což odpovídá letošním narozeninám slavného závodníka. Všechny automobily mají být dodány s karoserií kupé a všechny mají být prodány prostřednictvím zastoupení značky Porsche v Belgii.

Jacques Bernard Ickx, kterého celý svět zná pod jeho zkráceným jménem Jacky Ickx, se narodil 1. ledna roku 1945 v Bruselu. Počátky jeho závodnické kariéry jsou spojeny s motocyklovým trialem. Řídítka však v polovině šedesátých let vyměnil za volant a účastnil se závodů cestovních i formulových vozů. V letech 1966 až 1979 byl aktivním a úspěšným jezdcem ve Formuli 1, v níž sedlal monoposty tehdejších neslavnějších týmů, z nichž lze zmínit například Tyrrell, Lotus a Ferrari.

Porsche reprezentoval Jacky Ickx v sedmdesátých a osmdesátých letech dvacátého století především ve vytrvalostních závodech. V Le Mans tento jezdce vybojoval celkem šest celkových vítězství, z nichž právě čtyři získal s vozy značky Porsche v letech 1976, 1977, 1981 a 1982. Následně v letech 1984 až 1986 soutěžil s vozy značky Porsche s tovární podporou i ve slavné rallye z Paříže do Dakaru. V tomto náročném podniku se mu s Porsche nejlépe dařilo v roce 1986, když v celkovém pořadí dojel na druhé pozici za prvním Porsche 959, jehož posádku tvořila dvojice René Metge a Dominique Lemoine.

Zdroj: Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme