Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar-Land Rover bude vyrábět v Číně od roku 2014

Aleš Dragoun
Diskuze (10)
Skupina Jaguar-Land Rover bude vyrábět své automobily v nejlidnatější zemi světa. Chystá také novou značku.

Čína je pro skupinu Jaguar-Land Rover největším odbytištěm. Od ledna do září 2012 vzrostl její prodej ve srovnání se stejným obdobím letopočtu 2011 o takřka 80 %, na 53.000 jednotek. 20 tisíc z tohoto počtu připadlo na Range Rover Evoque, daří se také Jaguarům XF a XJ A tak je tento krok navýsost logický.

Partnerství mezi Jaguar-Land Rover Group a čínskou automobilkou Chery bylo oznámeno již v březnu letošního roku. Smlouvu podepsali oba šéfové: Ralf Speth a Yin Tongyao. Uzavření společného podniku je podle čínských zákonů nutností a celou operaci musí ještě schválit tamní vláda, což se také minulý týden stalo. Od regulačních orgánů tedy obdrželi oba výrobci kladné rozhodnutí.

Povolenu mají v této souvislosti pochopitelně i produkci automobilů pro místní trh. Joint-venture má hodnotu přibližně 1,75 miliardy dolarů (34,8 mld. korun) a zahrnuje také výzkum a vývoj nebo rozšíření současné dealerské sítě po celé zemi. Výstavba nového závodu v provincii Jiangsu je již v plném proudu a provoz by měl být zahájen nejpozději do dvou let. Součástí dohody je i vznik další továrny, která se bude věnovat výrobě motorů.

Prvním modelem s rodištěm v nejlidnatější zemi světa se stane Land Rover Freelander/LR2. Není jasné, jaké označení bude nakonec použito, první známe my Evropané, druhé například Američané. V tuto chvíli je zřejmé, že nezůstane zdaleka pouze u něj, ale portfolio se v blízké budoucnosti rozšíří. Společný podnik bude také vyrábět vozy s novým logem a značkou, které budou určeny výhradně Číňanům. Součástí tohoto plánu jsou samozřejmě i marketingové aktivity.

V nejbližší době otevřou Britové, kterým se pod křídly indické Taty velmi daří, v Říši středu také stylistické centrum. Mimo Albion dosud žádné další nemají.

Aleš Dragoun
Diskuze (10)
22. 11. 2012 01:17
Re: Odlétám na Mars
Hmmm, jasně, Paroubek tě tam vezme na byt a my blbci zatím zůstaneme na Zemi se škodovkou...
Avatar - Pekelná Micinka
21. 11. 2012 20:47
Re: Odlétám na Mars
Tady jde hlavně o to, že budou "dvourychlostní" auta stejné značky.
Avatar - twistedTSD
21. 11. 2012 17:28
Re: Odlétám na Mars
Tohle bych taky nějak neprožíval, dnes to koneckonců v automobilovém průmyslu není nic zvláštního. Že by tak extrémně riskovali a odvážili se to dotáhnout do Evropy, to snad nehrozí.
Avatar - Barrichello
21. 11. 2012 15:19
Re: Odlétám na Mars
Klid to jsou auta jen pro čínu ne pro evropu či usa, pro čínu at si to vyrábí třeba v bangladéši, to je mi volný >:D
Avatar - Dinar
21. 11. 2012 14:33
Re: Odlétám na Mars
Výrobci čeho?