Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar XE přijde v září, známe i technické detaily

Ondřej Chamilla
Diskuze (4)
Sedan střední třídy Jaguar XE, rival například pro trojkové BMW, bude představen 8. září v Londýně. A my nyní již víme více o jeho propracovaném podvozku.

Podle Jaguaru bude jeho nový nejmenší model, nástupce X-typu, kombinovat vzrušující výkony, perfektní ovladatelnost a preciznost, citlivé řízení a také výjimečnou uhlazenost. Bude to tedy pravý Jaguar se vším všudy, alespoň podle tohoto popisu. Pomoci by mu k tomu měl zejména sofistikovaný podvozek.

Přední náprava bude tvořena dvojitými lichoběžníky po vzoru sportovního F-Type. Jednotlivé části nápravy budou z hliníku, jehož tvrdost bude na podobné úrovni jako u většího sportovního modelu XFR. Vzadu můžete rovněž očekávat výrazné použití hliníku, náprava však nebude klasický multi-link, ale ještě vyspělejší modifikace „integral-link“, která zajišťuje ostré reakce při zachování komfortu a snaží se udržet kolo v co nejlepší poloze vzhledem k vozovce.

Pod kapotou se pak objeví motory z modulární řady Ingenium, očekávat zcela jistě můžeme dvoulitrový turbodiesel, bez kterého by to v této třídě šlo pouze ztuha. Vůz postavený na lehké hliníkové platformě pak dostane rovněž elektrický posilovač řízení, který podle Jaguaru nabízí lepší možnosti ladění, a těšit se máme na opravdu dobrý pocit z řízení.

Jednou z novinek XE bude takzvaný „All Surface Progress Control“, tedy něco ve stylu pokročilého trakční systém, který „funguje jako nízkorychlostní tempomat, aby byla zachována maximální míra trakce bez zbytečného klouzání vozu a bez zásahu řidiče, který v tu chvíli vůbec nešlape na pedály.“ To oceníte zejména v zimě.

Mike Cross, guru Jaguaru přes podvozky, pak dodává, že cílem firmy bylo postavit dynamicky lepší auto, než má konkurence. Doufejme tedy, že se to podaří a Jaguar z XE opravdu udělá výtečný sportovní sedan.

Ondřej Chamilla
Diskuze (4)
16. 7. 2014 10:47
Re: Well done.
Pro image v této třídě je důležitý nasazení šestiválců, na to jsem zvědav ;-)
Avatar - Ja Prvni 123
15. 7. 2014 20:02
Well done.
Už se těším..
:-!
Avatar - Pekelná Micinka
15. 7. 2014 19:27
Re: To budou prodávat...
Tobě jo. >:D
Avatar - dolfi
15. 7. 2014 18:35
To budou prodávat...
... po dílech? :-O