Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar XJ Sentinel: Pancéřovaná, nikoli parní šelma

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Ne, opravdu se nemusíte bát. Nové XJ série X351 nedostalo pod kapotou poslední výkřik techniky z oblasti parních strojů. Verze Sentinel je „jen“ pancéřovaná.

Premiéru slaví na autosalonu v Moskvě, britská automobilka zřejmě předpokládá, že klienti se najdou právě tady. Není divu, možná jich nebude málo. Automobil odolá střelám balistické třídy B7 z ručních zbraní, stejně jako výbuchu patnáctikilogramové trhaviny v bezprostřední blízkosti, či ručnímu granátu vhozenému přímo pod auto.

Pancéřování měli na starosti lidé ze sesterského Land Roveru, ti s ním mají již dostatek zkušeností.

Na konstrukci z vysokopevnostní oceli a kevlaru spolupracovala také specializovaná firma Centigon. Na konci vývoje Jaguar obdržel certifikát nezávislé organizace pro balistické zkoušky QinetiQ.

XJ Sentinel byl vyvinut na základě prodloužené verze nové luxusní limuzíny. Zážehový přímovstřikový motor AJ-V8 GEN III o objemu 5,0 l s atmosférickým plněním žádných změn nedoznal. Poskytuje tedy výkon 283 kW (385 k) a točivý moment 515 Nm, který přenáší šestistupňová samočinná převodovka. Adaptivní podvozek má posílené zavěšení s aktivními tlumiči, také montáž brzdového systému Jaguar High Performance z kompresorových verzí je v tomto případě samozřejmostí, už jen vzhledem k pohotovostní hmotnosti 3,3 tuny.

Z 0 na 100 km/h je schopen i tak XJ Sentinel vystřelit za 9,7 s, maximální rychlost 195

km/h plně dostačuje k tomu, aby se majitel dostal z případného nebezpečí se zdravou kůží.

Devatenáctipalcová kola jsou vyrobena ze speciální hliníkové slitiny a obuta do pneumatik Dunlop, které umožňují jet dále po jejich proražení, či spíše prostřelení.

O široké nabídce barev interiéru i exteriéru, jakož i dalšího příslušenství se snad není třeba v této kategorii automobilů zmiňovat. Záruka je poskytována základní na tři roky, nebo 80.000 km. Zákaznická podpora je pochopitelně diskrétní, s klienty spolupracují jednotliví poradci na konkrétních požadavcích už před uskutečněním transakce. Samotná automobilka je schopna rovněž zaškolit řidiče. Případné opravy luxusní limuzíny může provádět kterýkoli značkový servis na běžné diagnostice.

Mimochodem: plně naložený Jaguar XJ Sentinel i s posádkou váží 3,8 t, k jeho řízení je tedy alespoň u nás potřeba řidičský průkaz na nákladní automobil. Stylovější náklaďák si asi nedokážeme představit.

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Avatar - Pekelná Micinka
21. 8. 2010 12:36
Re: Crash test
>:-[] >:-[] :yes:
20. 8. 2010 23:16
Re: Crash test
Ja som mal na fronte aj 27 a isli zme na ztec URAAA !! A tak jsme tych bolsevikov bili...
Avatar - positivemind
20. 8. 2010 01:17
Re: Crash test
V crash testu proti zdi by tohle auto vyhrálo. V crash testu proti Chucku Norrisovi by prohrálo >:-[]
Avatar - Pekelná Micinka
20. 8. 2010 00:42
Re: Crash test
Bolo by Kefalín, bolo.
19. 8. 2010 22:12
Crash test
zajimal by me Crash test, preci jen 3,3 tuny znasobeny rychlosti muzou pri narazu do zdi trosku posroumat predek. A pro zajimavost jednu celni srazku treba s nejakym osobakem- jak by dopadlo, a jestli by bylo pota schopne jizdy