Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak by vypadala Škoda Roomster z počátku milénia? Tvář první Fabie jí dává šmrnc

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)

Design modelu Roomster je dodnes jedním z nejkontroverznějších v historii značky. Pomohlo by, kdyby vznikal o několik let dříve?

Praktický model Roomster nabízela Škodovka jako alternativu k malým MPV v letech 2006 až 2015. Za tu dobu vzniklo něco kolem 370.000 kusů a byť nikdy nešlo o žádného krasavce, roli prostorné rodinné škodovky plnil velmi dobře.

Možná si ještě vzpomínáte na závěr roku 2015, kdy sociálními sítěmi kolovala fotografie nástupce Roomsteru. Už tehdy bylo jasné, že jde jen o prototyp a sériové produkce se zákazníci nedočkají. Novodobý Roomster by podle všeho měl větší šanci na úspěch, neboť šlo fakticky o dospělejší a modernější Volkswagen Caddy, jen s jinými emblémy. Přednost v nabídce automobilky však dostala SUV.

Video se připravuje ...

Náš kolega a grafik Honza Lušovský patří k menšině, která si design modelu Roomster oblíbila. Před nějakým časem nám ukázal, jak by takové auto vypadalo dnes, respektive s tvářičkou třetí generace Fabie (připomeňme, že původní Roomster vycházel z Fabie II). No a tentokrát vzal svou tvorbu z druhého konce a ukazuje, jak by asi model vypadal, kdyby se jej mladoboleslavská značka rozhodla vyrábět o pár let dříve.

Jeho Roomster z přelomu milénia totiž vzhledově vychází z Fabie první generace. A v redakci jsme se shodli, že i když pořád nejde o žádnou designovou ikonu, líbí se nám víc než originál. Oproti malému hatchbacku se protáhl rozvor náprav, zvětšila výška a upravila záď, která nemá svítilny podél zadního okna jako originál. „Předpokládám, že mého Roomstera z jedničkové i trojkové Fabie nikdo moc obdivovat nebude, dokonce neznám nikoho ve svém okolí, komu by se tento model líbil. Jenže já jsem jeho velký fanoušek, proto se pouštím do podobných kreací,“ vysvětluje skromně Honza.

Která Škoda Roomster vám přijde hezčí?
  • Vaše z 1. generace
    0,5%
  • Originál
    31%
  • Vaše ze 3. generace
    68,5%
Děkujeme za váš hlas.
Celkem hlasovalo 200 čtenářů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)

Doporučujeme

4. 6. 2021 11:04
Dodnes nechápu
- proč Škodovka nedostala pro Roomster Caddy-ho. Jistě by šlo přeměnit tuhou zadní nápravu na klikovou a měl by tím i dobré jízdní vlastnosti. Nakonec Roomster vytvořený z kombinace Fabia-Octavia 1 měl jízdní vlastnosti velmi dobré. Prvotní návrh Roomsteru pana Ingenlatha byl velmi nápaditý - ale platforma holt nebyla k dipozici!
Základ takového vozu je přeci přinejmenším ve třech plnohodnotných sedačkách ve druhé řadě. A tady jsou jen dvě a s tunelem pod prostředním úzkým místem. Prvotní Ingenlathův návrh byl se třemi. Je vystaven v muzeu Škody v Ml.Bol. - aspoň tak.
Podíváme-li se na Seat - který konstrukčně nepřináší do koncernu nic, tak může dělat MPV (velkou Alhambru).
Avatar - Stejsn
3. 6. 2021 22:44
Já si myslim,
že předek fajkt není největší problém toho auta. Ovšem předek jedničkový fábie je stejně hnusnej, takže k tomu zbytku by to asi i šlo.
3. 6. 2021 20:10
Roomster FUJ
Roomster jedno z nejhnusnějších aut celosvětově, tady Škodivka překonala sama sebe 8-s
3. 6. 2021 13:13
Skoda Ahoj
Pokud chcede videt Roomster z prelomu milenia, kouknete se na Skodu Ahoj. Sice je mensi, ale prvky z Roomstera i jednickove Fabie jsou tam jasne patrne.
3. 6. 2021 09:43
Dávajte radšej poriadne testy
K čomu je to dobré, vymýšľať takéto chujoviny? Keby tu radšej boli poriadne články o skutočných autách.