Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak funguje otevřený diferenciál? Podívejte se na úžasně názorné video!

Tomáš Dusil
Diskuze (26)
Minule jsme vám ukázali princip manuální převodovky. Nyní se pokusíme o to samé v případě diferenciálu. Jak funguje ten otevřený, opět názorně ukazuje video.

Rozvodovka neboli diferenciál je nedílnou součástí převodového ústrojí vozidla. Pro upřesnění, v našem videu je ukázán princip otevřeného diferenciálu. Jeho úkolem je rozdělovat točivý moment mezi levé a pravé kolo téže poháněné nápravy.

Pokud jede vozidlo rovně, obě kola se točí stejně rychle (vykazují stejné úhlové rychlosti). Jiná situace je však při zatáčení. Tady musí vnější kolo opisovat delší dráhu, než kolo vnitřní. Musí se tedy točit rychleji. A právě toto mu umožňuje diferenciál. Je to vlastně převod se třemi stupni volnosti. Pokud mluvíme o otevřeném, tedy standardním diferenciálu, používá se pro rozdělení na kola téže nápravy dnes téměř výhradně kuželový typ. Alternativou pokud se bavíme o otevřeném typu, může být diferenciál s čelními ozubenými koly. Na jedné nápravě se však moc nepoužívá. Co si pamatujeme, tak jsme ho viděli snad jen v ostrém Peugeotu 405 Mi16 X4/T16. U otevřeného diferenciálu pokud jedno kolo zablokujete, bude se to druhé točit maximální rychlostí.

Aby k tomu nedocházelo, musel by mít diferenciál svorný účinek. V takovém případě bychom mluvili o samosvorném a tedy zčásti uzavřeném diferenciálu. Plně uzavřený diferenciál znemožňuje oběma kolům otáčet se rozdílnými rychlostmi. Točí se tedy stejně rychle. Pokud bychom s takovým autem jeli do zatáčky, bude se vozidlo chovat výrazně toporně, přičemž bude docházet ke smýkání vnitřního kola. Prostě se autu nebude chtít zatáčet.

Tomáš Dusil
Diskuze (26)
Avatar - certzhor
27. 11. 2016 00:59
přínos
chci moc poděkovat za nazorný videjko a popis.už to chapu a taky chapu že není možný aby se kola kroutila pokaždé stejně i když bych to nesmírně ocenil když zapadnu v blatě a točí se jen to kolo co je v hlíně ;-) ;-) je to zkrátka přínos a je toho hodně co nevím mluvím aspon za sebe je zde více specialistů a expertů
Avatar - Floyd
20. 11. 2016 09:08
Re: Tak nějak jsem předpokládal a asi jsem se mýlil.
Tak tímto jsi mě dneska dostal. Díky >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
Avatar - Floyd
20. 11. 2016 09:06
Re: diferencial sem si postavil nekdy v 7 letech z merkuru
>:D >:D >:D Já měl taky Merkur, ale asi jinou verzi >:D >:D >:D
Avatar - Floyd
20. 11. 2016 09:03
Re: A nešlo by to jednodušeji?
>:D >:D >:D
Avatar - Stejsn
19. 11. 2016 23:21
Re: Tak nějak jsem předpokládal a asi jsem se mýlil.
Tady? >:D Tady tomu často nerozumějí ani ti,co to píší.