Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak šel čas s dieselgate: Konec Winterkorna, obří pokuty i sedm let ve vězení

ČTK
Diskuze (1)

Nejnověji byl bývalý šéf Volkswagenu Martin Winterkorn  státním zastupitelstvím v německém Braunschweigu obžalován z podvodu kvůli kauze, všechno to ale začalo už v roce 2015.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) 18. září 2015 obvinila německý koncern Volkswagen, že do svých vozidel s naftovým motorem pod typovým označením EA 189 ve verzi Euro 5 instaloval software, který umožňuje skrýt skutečnou hladinu vypouštěných emisí, a tím se snažil obejít zákony na ochranu ovzduší.

Volkswagen následně přiznal, že tento software po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut. Z toho připadá zhruba pět milionů vozů na vlajkovou značku VW, přes dva miliony na Audi, 1,2 milionu na značku Škoda a 700.000 na Seat.

Koncern i manažeři kvůli skandálu čelí řadě žalob a vyšetřování. Americká vláda uzavřela 11. ledna 2017 s VW dohodu ohledně urovnání skandálu, automobilka přiznala vinu a zaplatí 4,3 miliardy dolarů (94 miliard Kč). Volkswagen se už dříve dohodl, že v USA v důsledku skandálu vynaloží až 17,5 miliardy dolarů na urovnání obvinění ze strany regulátorů, zákazníků a prodejců. Od roku 2015 podle agentury Reuters Volkswagen v souvislosti se skandálem vynaložil přes 27 miliard eur. Dalších 7,5 miliardy by měl zaplatit za loňský a letošní rok. VW peníze vynakládá na urovnání žalob, na pokuty vyměřené regulačními úřady či na svolávání automobilů k úpravám.

Po vypuknutí skandálu také naplno vypukla diskuse o omezování či zákazu naftových motorů v Německu i v dalších zemích Evropy.

Personální dopady skandálu

23. září 2015 - Generální ředitel Volkswagenu Martin Winterkorn odstoupil kvůli skandálu z funkce.

28. září 2015 - Němečtí prokurátoři zahájili vyšetřování Winterkorna a šéfa značky Volkswagen Herberta Diesse.

10. března 2016 - Generální ředitel americké divize německé automobilky Volkswagen Michael Horn s okamžitou platností odstoupil z funkce a odešel z firmy. Byl to právě Horn, který byl poslán v říjnu na slyšení amerického Kongresu, aby se omluvil zákazníkům.

20. června 2016 - Prokuratura spolkové země Dolní Sasko zahájila vyšetřování Martina Winterkorna kvůli podezření z manipulace s finančním trhem v souvislosti se skandálem.

6. listopadu 2016 - Prokuratura zahrnula do svého vyšetřování předsedu dozorčí rady Volkswagenu Hanse Dietera Pötsche, který byl v době vypuknutí skandálu finančním ředitelem Volkswagenu.

9. ledna 2017 - USA kvůli aféře zatkly prvního manažera VW, kterým byl bývalý šéf amerického oddělení firmy pro dodržování regulačních předpisů Oliver Schmidt, který se chystal odletět z Floridy do Německa.

22. června 2017 - USA vydaly mezinárodní zatykač na pět bývalých manažerů Volkswagenu. Pětice manažerů a vývojářů, včetně dvou pomocníků bývalého ředitele VW Martina Winterkorna, byla americkými úřady obviněna ze zločinného spolčení a porušování amerických předpisů o ochraně životního prostředí.

25. srpna 2017 - Inženýr Volkswagenu James Robert Liang byl v USA odsouzen ke 40 měsícům vězení a k pokutě. Stal se první osobou, kterou americké úřady kvůli skandálu odsoudily.

28. září 2017 - Mnichovská prokuratura v rámci vyšetřování skandálu zadržela Wolfganga Hatze, jenž byl v minulosti členem představenstva výrobce luxusních vozů Porsche.

6. prosince 2017 - Manažer VW Oliver Schmidt byl v USA odsouzen k sedmiletému vězení pro podíl na podvodu a k pokutě 400.000 dolarů (zhruba 8,7 milionu korun).

3. května 2018 - Bylo oznámeno, že bývalý šéf VW Winterkorn byl v USA obviněn kvůli skandálu ze zločinného spolčení, které mělo za cíl utajit před úřady podvod s měřením emisí.

18. června 2018 - Německé úřady zadržely kvůli emisnímu skandálu šéfa automobilky Audi Ruperta Stadlera. Začátkem října s ním automobilka po vzájemné dohodě rozvázala pracovní poměr.

15. dubna 2019 - Státní zastupitelství v německém Braunschweigu obžalovalo bývalého šéfa koncernu Volkswagen Winterkorna z podvodu. Winterkorn dosud jakoukoli zodpovědnost za podvody odmítal. Spolu s Winterkornem státní zástupci obvinili i čtyři další manažery.

ČTK
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
17. 4. 2019 10:09
Výsledek?
V USA jsou odstavené desítky tisíc aut, ale VW to v podstatě nepocítil, obří zisky se vrátily a jede se dál. Kauza zapomenuta. Nepřímý následek ovšem je bezhlavý boom podpory elektromobilů.