Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak uctít památku královny Nürburgringu? Je tu petice za pojmenování zatáčky po Sabine Schmitzové

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Sabine Schmitzová, jedna z nejznámějších a nejrespektovanějších žen ve světě motorsportu, která nedávno podlehla rakovině, by mohla mít "svou" zatáčku na okruhu, na němž byla jako doma.

Jde pochopitelně o legendární Severní smyčku Nürburgringu, který k Sabine patřil tak moc, že se jí říkalo královna Nürburgringu. 

V Zeleném pekle zažila největší závodní úspěchy v letech 1996 a 1997, kdy za volantem BMW M3 (E36) s kolegy dvakrát po sobě vyhrála čtyřiadvacetihodinovku na Severní smyčce. Žádné jiné ženě se to přitom dodnes nepovedlo.

Sabine však na Nordschleife jezdila i se sériovými auty a pracovala také jako „nejrychlejší taxikářka světa“, když vozila ve slavném „Ring Taxi“ BMW M5 pasažéry, kteří chtějí zažít opravdu rychlou jízdu na této trati.

Díky svému umění a znalosti Ringu se také stala mediálně známou, a to i díky účinkování v pořadu Top Gear. Když v roce 2004 pomohla Jeremymu Clarksonovi svými radami objet Severní smyčku s naftovým Jaguarem S-Type za méně než deset minut, prohlásila, že by takový čas zajela s dodávkou. S Fordem Transit nakonec do cíle dojela za 10 minut a osm sekund.

Na Severní smyčce prostě tato obdivuhodná žena byla jako doma. A to doslova, narodila se totiž do rodiny vlastníka hotelu a restaurace v městě Nürburg, ležících pouhých 300 metrů od slavného závodního okruhu.

I proto určitě dává smysl internetová petice bojující za pojmenování některé ze zatáček v Zeleném pekle právě po Sabine Schmitzové. Za peticí stojí Dale Lomas z webu Bridge to Gantry, který se věnuje zejména dění na právě na Nürburgringu.

Lomas upozorňuje, že Nordschleife zahrnuje 73 až 170 zatáček (záleží, co všechno považujete za zatáčku) a spousta z nich nemá jméno. Sám zmiňuje osm oblouků, které by se podle něj k uctění památky slavné závodnice hodily.

Konečné rozhodnutí ale samozřejmě bude na vedení legendárního okruhu.

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - kuk
19. 3. 2021 19:29
Smutné, nechť je jí země lehká...
R.I.P.
Avatar - eLzyx
19. 3. 2021 15:13
Nürburgring
s tímhle mělo přijít vedení Nürburgringu samo. Nečekat na nějaké petice.
Ale jo, zahlasoval jsem taky
19. 3. 2021 11:57
RIP
Sabine diky za vše a na tvuj palec nahoru 👍 dávám Viktorku ✌️at ti to nahoře jezdí!