Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zemřela Sabine Schmitzová. Královna Nürburgringu podlehla rakovině

Jan Zajíc
Diskuze (48)

Sabine Schmitzová, známá závodnice, která si vysloužila přezdívku královna Nürburgringu, v 51 letech podlehla rakovině.

Jediná žena, která na Nürburgringu vyhrála čtyřiadvacetihodinový závod, si udělala jméno také třeba účinkováním v pořadu Top Gear. 

Sabine Schmitzová se narodila 14. května 1969 do rodiny vlastníka hotelu a restaurace v městě Nürburg. Hotel am Tiergarten a restaurace Pistenklause by možná nebyly tak zajímavé, kdyby se náhodou nenacházely pouhých 300 metrů od slavného závodního okruhu Nürburgring.

Video se připravuje ...

Právě ten Sabine velice lákal, a tak přestože v návaznosti na rodinný podnik vystudovala hoteliérství a sommelierství, začala též závodit. Možná i kvůli tomu, že ji po Nürburgringu svezl její otec na zadních sedadlech Fordu Granada už v jejích pěti letech, což zpětně považuje za dost děsivý zážitek. Ve srovnání s jejími dvěma sestrami, které rovněž závodily, jí to však šlo o něco více, proto v této kariéře pokračovala.

A byl to dobrý krok, protože se postupem času stala jednou z nejznámějších automobilových závodnic světa. Domovské Zelené peklo znala jako své závodnické boty, podle svých slov tam s nejrůznějšími vozy nakroužila přes 30.000 kol.

S těmi závodními vozy zažila na Severní smyčce největší úspěchy v letech 1996 a 1997, kdy za volantem BMW M3 (E36) s kolegy dvakrát po sobě vyhrála čtyřiadvacetihodinovku na Severní smyčce. Žádné jiné ženě se to přitom dodnes nepovedlo.

Tehdy byla vdaná, a tak ji v historických tabulkách najdete jakožto Sabine Reck. Na Nordschleife ale jezdila i se sériovými auty, pracovala jako „nejrychlejší taxikářka světa“, když vozila ve slavném „ring taxi,“ BMW M5 pasažéry, kteří chtějí zažít opravdu rychlou jízdu na této trati.

Mediálně známou tváří se Sabine stala hlavně díky účinkování v pořadu Top Gear. Když v roce 2004 pomohla Jeremymu Clarksonovi svými radami objet Severní smyčku s naftovým Jaguarem S-Type za méně než deset minut, prohlásila, že by takový čas zajela s dodávkou.

Slovo dalo slovo a sázka byla na světě, v následující sérii tak opravdu vyrazila na Nordschleife s užitkáčem, tehdejším Fordem Transit. Clarksonův čas ale nakonec nepřekonala, nejlepší pokus měl hodnotu 10 minut a osm sekund.

Moderátorkou se pak nakonec stala i v Top Gearu, to když z pořadu odešli pánové Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May. Sabine byla součástí nového týmu kolem moderátora Chrise Evanse. V dalších sezonách pořadu se občas objevila ve vybraných epizodách.

Loni v létě Sabine prozradila, že od roku 2017 bojuje s rakovinou. Právě této zákeřné nemoci tato pozoruhodná žena ve věku pouhých 51 let podlehla.

Jan Zajíc
Diskuze (48)

Doporučujeme

Avatar - Sumi2000
19. 3. 2021 00:35
Re: To ne
R.I.P. :-(
18. 3. 2021 12:24
Re: V posledních letech mám dojem, že smrt má jen dvě tváře.
Jestli to není tak, že těch onemocnění je víc, takže ačkoliv se úspěšnost léčby zlepšila, úmrtí je přesto víc.
Avatar - white label
18. 3. 2021 11:41
Re: To ne
Tady už je vážně na facku.
Dal bych mu BAN za zaplevelení pietní diskuse k vůli jeho "mentálnímu komplexu".
Avatar - _Karel_
18. 3. 2021 10:28
Re: To ne
Ty seš fakt hroznej, nebetyčnej k0k0t, neustále se snažící tvářit se jako inteligent.
Avatar - lyon667
18. 3. 2021 09:16
Re: Velmi smutná zpráva...
:-(