Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Je to tady. Britové nasazují protihlukové kamery!

Mirek Mazal
Diskuze (24)

Spojené království začíná pomocí hlukových kamer cílit na rušivá auta a antisociální řidiče. Velký bratr třídí společnost, pomocí algoritmu má automaticky ignorovat slušné jedince.  

Velká Británie se zařadila mezi nekompromisní strážce silničního ticha prostřednictvím nepřetržitého monitorování dopravy. Ostrované jsou nejnovější zemí, která používá hlukové kamery k potlačení hlasitých automobilů. Orwellovský přístup detekuje nehomologované výfuky antisociálních řidičů.

Podrobné sledování provozu začíná v třistatisícovém Bradfordu. Do testovacího režimu se přihlásily další města jako Birmingham, Bristol a Great Yarmouth. V případě pozitivních dojmů samospráv budou čtyři zkušební regiony následovat ostatní města Spojeného království. Přísné střežení cest používají úspěšně například Francouzi či Američané.

Monitoring funguje na principu více mikrofonů propojených s kamerami. Detektory nepřípustného hluku sbírají data z projíždějících vozidel a v případě abnormálního rámusu dojde k zachycení zdroje včetně uložení záznamu do paměti pro pozdější vyhodnocení a pokutování. Velký bratr třídí oběti, algoritmus by měl z natáčení vynechat slušné jedince.

Technický poradce měření uklidňuje většinovou společnost, podle jeho slov jsou kamery velmi přesné. Tvrzení podpořila ministryně dopravy, která preventivně varovala před vytáčením motorů. „Tyto nové kamery pomohou policii zasáhnout jedince porušující zákonné limity hluku nebo úprav výfuků. Budeme úzce spolupracovat s místními úřady a policisty. Doufám, že tato technologie připraví podmínky pro tišší a klidnější ulice po celé zemi,“ prohlásila Anne-Marie Trevelyan.

Vládu Spojeného království přesvědčilo varování zdravotníků podpořených ekonomy. Hlukové znečištění je prokazatelně spojováno se stresem, kardiovaskulárními chorobami, mrtvicí a demencí. Podle vládních údajů roční náklady spojené se silničním hlukem dosahují 10 miliard liber (282 miliard Kč), na vině je ztráta produktivity lidí v důsledku poruch spánku a zdravotních indispozic.

Odborníci na životní prostředí z organizace Noise Abatement Society upozorňovali na dopady rostoucího hluku. Ekologové jsou z kamer nadšeni, vítají i naději na rozšíření měření po celé Británii. Konkrétní rozsah ukáže až vyhodnocení pilotního programu.

Mirek Mazal
Diskuze (24)

Doporučujeme

31. 10. 2022 06:35
Re: Další levičácké utahování šroubů...
Konečně to funguje. A už ty tvoje blitky nevidím :)
30. 10. 2022 22:31
Re: Další levičácké utahování šroubů...
Nevěřím, že jsi takové pako, že nechápeš rozdíl mezi budoucností a současností. Ale třeba se ve tvém případě mýlím... :D
30. 10. 2022 20:22
Re: Další levičácké utahování šroubů...
Vy jste tak u te klávesnice dva? Jeden píše konspirační teorie o zákazu individuální mobility a druhy je za hodinu popírá?
Avatar - Stejsn
30. 10. 2022 18:11
Článek je sr_čka,
stejně jako vždy, pokud je pod ním podepsán tento googlebot. Randál postihovat je ovšem správné a začal bych motorkama.
30. 10. 2022 18:09
Re: Orwellovský přístup ?
Jenze ta pravidla plati pro vsechny vozy ze stejneho obdobi.

Vzhledem k tomu, ze stale ma F-Pace SVR 5.0 supercharged homologaci, muzou takhle buracet klidne i litrove trivalce.

Takze opakuju - neni treba se tim trapit.