Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Je tohle budoucnost MPV? BMW unikla podoba nové řady 2 Active Tourer

David Bureš
Diskuze (12)

Prodej klasických MPV sice klesá, v BMW ale tomuto segmentu nadále věří. Za dveřmi je tak druhá generace řady 2 Active Tourer.

BMW 2 Active Tourer v roce 2014 vzbudilo velký poprask. Stalo se prvním vozem s pohonem předních kol značky BMW, zároveň šlo o první MPV tohoto výrobce, kterého si zrovna s rodinnými vozy moc nespojíme. Značka přitom do segmentu velkoprostorových aut vstupovala už v době, kdy byly pomalu na ústupu. V Mnichově však modelu pořád věří a chystají jeho druhou generaci.

Jeho přípravy už dříve potvrdily maskované prototypy, nyní však byl prozrazen i vzhled chystané novinky. A to díky příspěvku uživatele Wilco Blok na Instagramu, který je podle všeho záběrem z katalogu nebo propagačního videa k novému vozu. Pokud je snímek pravý, známe tak přesnou podobu druhé generace BMW řady 2 Active Tourer.

To by znamenalo, že také u kompaktního MPV mnichovská automobilka použije rozměrné ledvinky, kontroverzní prvek užitý už na modernizované řadě 7, SUV X7 nebo řadě 4. Doprovází je nízké světlomety, které celku dodávají sportovní a vcelku agresivní vizáž.

Naopak boční silueta je v lecčems podobná jako u dosavadního provedení. Jen boční prosklení je tvarováno ostřeji, s více hranami než dosud. Posunulo se též uchycení vnějších zpětných zrcátek.

Výraznější změny se pak očekávají uvnitř. BMW 2 Active Tourer má totiž v druhé generaci použít novou koncepci ovládání, s dvěma obrazovky, které na sebe budou opticky navazovat, podobně jako třeba v konkurenčním Mercedesu třídy B.

Nabídka motorů bude zřejmě navazovat na stávající provedení, což by znamenalo nabídnutí tříválců i čtyřválců, stejně jako plug-in hybridního derivátu. Základem bude vylepšená platforma s pohonem předních kol. Nadále tak řada 2 bude čítat modely zcela odlišné koncepce – předokolkové MPV a sedan 2 Gran Coupé, stejně jako zadokolku 2 kupé.

BMW 2 Active Tourer každopádně v nové generaci dorazí osamoceno. Větší sourozenec, až sedmimístné BMW 2 Gran Tourer se podle zákulisních zpráv náhrady nedočká. Automobilka totiž přece jen reaguje na zájem zákazníků, v menším Active Tourer vidí větší obchodní potenciál, a tak pokračuje jen to.

David Bureš
Diskuze (12)

Doporučujeme

5. 10. 2021 06:20
Re: BMW...
MB, který jezdí F1 vyrábí kromě MPV i dodávky a trucky. To nevadí? Kdyby to zákazníkům BMW nesedělo, těžko by vznikla druhá generace. Mě těší zklidněné linie předku a dokonce velké ledviny tady nejsou problém.
5. 10. 2021 00:39
Re: BMW...
A jakým zázrakem jezdíš ty? Pochlub se "nádhero", u svého nicku nemáš pro jistotu uvedeno žádné auto... :-)
4. 10. 2021 21:56
Proč ne!
Mám Gran Tourer 220i v automatu a jsem naprosto spokojen. Active Tourer by mi byl malej, ale jestli se BMW rozhoupe a Gran Tourer posléze udělá, budu o něm hodně přemýšlet.
Celý život jsem jezdil s kombi, ale MPV je o dost "užitkovější" (miluju ten vysokej a dlouhej kufr).
Je to sice předokolka a tedy kein echter BMW, ale na to sere pes, na hraní mám jiné auto, tohle má rychle dopravit rodinu a náklad po Autobahn z bodu A do bodu B.
A to plní na 100 %. Pro remcaly ... spotřeba po 100.000 km 7,3 l (jezdím 150+, často plnej (3 děti) i s obytňákem).
Fazit: proč ne, já bych to v dlouhé verzi bral.
Minus: zrušte runflaty!
4. 10. 2021 18:44
Re: BMW...
Jj zdá se to jako naprostý fail, ale není. Mám zkušenost s 1gen 218d AT a je to slušný auto, ideální pro movitější mladé rodiny, co nechtějí malé SUV nebo pak pro důchodce, co jsou na značku zvyklý, ale do sedanu se už kvůli špatným zádům prostě nesloží. Ani mě se v tom nejezdilo špatně, taková pohoda… jasně není to 6ti válcový sedan/combi s náhonem na zadek, stejně jako všechny SUV od BMW ;-)
4. 10. 2021 17:15
BMW...
...s karoserií MPV, předním pohonem a základní motorizací se třemi válci. Mohou ještě Mnichovští klesnout níže? :-O :-( :no: