Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jedeme na severovýchod: Hrádek u Nechanic, Zákupy, Ratibořice, Sychrov, Grabštejn

Svět motorů
Diskuze (0)
Severovýchodně od Prahy najdete nejen známé Babiččino údolí, Hrádek u Nechanic či zámek Sychrov, ale i hrad Grabštejn či zákupský zámek

Hrádek u Nechanic

Malebný zámek Hrádek u Nechanic byl postaven ve stylu windsorské gotiky v letech 1839-1857 jako letní sídlo rodu Harrachů a od té doby se prakticky nezměnil. Prohlídky vás seznámí s tradicemi i historickou vánoční výzdobou. Zpřístupněna je zámecká kuchyně, kde si můžete navodit adventní náladu

popíjením anglického punče, čaje nebo dobré kávy a ochutnat vánoční cukroví. Otevřeno je každý den do neděle 13. prosince. Na sobotu dvanáctého je připraven koncert cimbálové muziky.

Vánoční prohlídky

Do neděle 13. 12.

  • 9.00 - 16.00 Okruh reprezentačními sály s adventní výzdobou. Ve všední dny na objednání. Doba 45 minut, cena 120 Kč, děti 80 Kč.

Sobota 12. 12.

  • 18.30 a 20.00 Moravské lidové koledy zahraje cimbálová muzika Soláň. Základní vstupné 150 Kč, zvýhodněné 100 Kč.

Kudy sem: Zámek najdete uprostřed trojúhelníku Hořice - Chlumec nad Cidlinou - Hradec Králové. Nejjednodušší je příjezd od Nechanic, kde je na hlavní silnici číslo 324 značení k zámku i obci Hrádek.

Kde zaparkovat: Velké parkoviště je asi tři sta metrů od areálu a za odstavení osobního vozu zaplatíte 25 Kč.

Náš tip: Pokud se chcete podívat, kde se natáčela pohádka Princ a Večernice, nenechte si ujít procházku zámeckým parkem, který byl založen již v roce 1844.

Plusy

  • Bezbariérový vstup vhodný pro vozíčkáře
  • Zachovalé interiéry

Minusy

  • Cena vstupného
  • V blízkém okolí není nic zajímavého

svetmotoru svetmotoru

Zákupy

Zámek Zákupy nabízí více než dvacet luxusně vyzdobených a bohatě zařízených místností, které v minulosti sloužily jako reprezentační a obytné pokoje rakouského císaře a posledního korunovaného českého krále Ferdinanda Dobrotivého a jeho manželky císařovny Marie Anny. Proto se adventní prohlídky nazývají Císařské Vánoce. Otevřeno je o víkendech 12.-13. a 19.-20. prosince. Začátky prohlídek jsou vždy od 10.00 do 14.00 každou hodinu. Vstupné je 100 Kč, snížené 70 Kč. V sobotu 19. 12. se můžete těšit i adventní koncert.

Kudy sem: Ideální je dojet do České Lípy a v ní odbočit na silnici číslo 262 směr Mimoň, Zákupy. Po příjezdu do obce se vydáte směrem Rumburk a Nový Bor po silnici 268 a dojedete přímo k zámku.

Kde zaparkovat: Parkovat lze bezplatně nejen přímo u zámku, ale na také na náměstí vzdáleném asi 500 metrů.

Náš tip: Zpřístupněn je i dětský okruh se čtyřmi místnostmi (dětský pokoj, ložnice, kuchyně a prádelna) zařízenými tak, aby připomínaly bydlení malé princezny na zámku. Vystaveny jsou i hračky z 19. a 20. století. Bez výkladu, délka individuální cca 15 minut.

Plusy

  • Parkování zdarma
  • Zajímavý císařský orchestrion

Minusy

  • Cena vstupného
  • Daleko od hlavních tahů

svetmotoru svetmotoru

Ratibořice & Babiččino údolí

Venkovský zámek vévodkyně Kateřiny Zaháňské proslavila Božena Němcová. Oděný do vánoční výzdoby si ho můžete prohlédnout 12. prosince během vánočního koncertu, kdy do Ratibořic přijede Smíšený sbor Univerzity Hradec Králové: 17.00, vstupné 100 Kč. Na Svatého Štěpána, tedy 26. prosince, si můžete zazpívat tradiční české koledy v areálu Rudrova mlýna u Panského hostince. K vidění bude živý betlém i nefalšovaní malí koledníci při hře na jesličky.

Kudy sem: Babiččino údolí a zámek Ratibořice najdete severně od vodní nádrže Rozkoš, asi tři kilometry od hlavní silnice číslo 33, spojující Hradec Králové a Náchod. Po obchvatu objedete Českou Skalici a odbočíte doleva na obec Zlíč.

Kde zaparkovat: K dispozici jsou dvě parkoviště za 40 Kč pro osobní auto. Jedno je před zámkem a druhé u Panského hostince v Babiččině údolí.

Náš tip: Procházkou Babiččiným údolím vystoupáte přes Bílý most a Bílý kopec do obce Žernov, kde stojí 19 metrů vysoká a celoročně otevřená rozhledna.

Plusy

  • Hezká příroda
  • Vstup do Babiččina údolí zdarma

Minusy

  • Hodně lidí
  • Zámek otevřen jen jeden den

svetmotoru svetmotoru

Sychrov

Chloubou zámku je kolekce více než 240 portrétů příslušníků rodu Rohanů. Během adventního času jsou interiéry osázeny vánoční výzdobou. Kromě historie zámku vám průvodci objasní něco o vánočních tradicích rodu Rohanů, uvidíte šlechtické dárky nebo dobově vyzdobené vánoční stromečky. Prohlídky pro veřejnost se konají každý den až do 3. ledna 2016. Zavřeno je vlastně jen na Štědrý den, protože i 25. a 26. 12. si lze objednat prohlídku pro 10 a více osob.

Stále otevřeno

Do 3. 1. 2016

  • 10.30, 11.30, 13.00, 14.00: Každodenní prohlídky vánočně vyzdobeného zámku. Vstupné 150 Kč za osobu, snížené 105 Kč. Zavřeno jen 24. 12. Ve dnech 25. a 26. 12. jen na osobní objednání.

Sobota 12. 12.

  • 18.00 Vánoční koncert v zámecké galerii se ponese v jazzových tónech. Spojeno s večerní prohlídkou. Vstupné 250 Kč.

Sobota 26. 12.

  • 16.00 Další koncert přinese klasická díla od J. J. Ryby, A. Vivaldiho a G. F. Händela. Vstupné 190 Kč.

Kudy sem: Zámek Sychrov stojí severně od Turnova a doprava k němu je velmi jednoduchá. Od Prahy pojedete po R10 a následně po R35 na Liberec. Na 41 km sjedete na odbočku na Sychrov, projedete obcí Husa a jste na místě.

Kde zaparkovat: Parkovat lze pouze na placeném stání, ale zase přímo před hlavní branou do zámku. Cena 40 Kč za osobní auto.

Náš tip: Sychrov leží v malebném kraji Českého ráje, tudíž se okolo nachází řada dalších turistických lákadel – zámek Hrubý Rohozec, hrad Valdštejn nebo zříceniny skalních hradů Drábské světničky a Valečov.

Plusy

  • Otevřeno celý rok
  • Možnost ubytování v zámeckém hotelu

Minusy

  • Focení za příplatek
  • Hodně návštěvníků

svetmotoru svetmotoru

Grabštejn

Hrad a zámek Grabštejn stojí na strmém ostrohu nedaleko údolí řeky Lužické Nisy kousek od hranic s Německem a Polskem. Tradiční letní návštěvní sezonu letos rozšířily i víkendové adventní prohlídky. Interiéry hradu jsou ozdobeny vánoční dekorací a průvodci si připravili tematický výklad související s adventem. Otevřeno je v sobotu a neděli do 20. prosince od 10 do 14 hodin. Prohlídka začíná vždy v celou hodinu. Vstupné 100 Kč, snížené 70 Kč.

Kudy sem: Grabštejn leží na severu Čech blízko Hrádku nad Nisou. Dostanete se k němu jednoduše od Liberce po silnici číslo 35, ze které sjedete na 2713 směr Chotyně.

Kde zaparkovat: Možnost bezplatného parkování v podhradí a přímo v obci Grabštejn.

Náš tip: V okolí hradu je několik naučných stezek – například Cesta stromů, Mezinárodní naučná stezka Lužické a Žitavské hory, Trojzemí a podobně.

Plusy

  • Parkování zdarma
  • Není zde takový nával

Minusy

  • Horší dostupnost
  • Polské uhelné doly za kopcem

svetmotoru svetmotoru

Svět motorů
Diskuze (0)