Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep chce expandovat, od roku 2014 bude vyrábět v Číně

David Bureš
Diskuze (10)
Dosud se do Číny Jeepy dovážejí, od příštího roku však bude jeden z modelů značky vyráběn přímo v nejlidnatější zemi světa.

Koncern Fiat se dohodl s čínskou společností Guangzhou Automobile Group na výrobě nejmenovaného modelu značky Jeep přímo v Číně. Šéf Fiatu a Chrysleru Sergio Marchionne si od zdejší výroby Jeepu mnohé slibuje.

Marchionne o automobilce Jeep tvrdí, že má velký potenciál k růstu na globálním trhu. I proto značka začne vyrábět v Číně, v plánech je výroba také v Rusku a Itálii, kde bude vznikat malé SUV sdílející techniku s chystaným Fiatem 500X.

Produkce Jeepů v čínském závodě má začít za 18 měsíců. Marchionne předpokládá, že počet vyrobených aut americké značky v Číně rychle poroste. Zpočátku zde má být vyráběno 100.000 Jeepů ročně, počet vyrobených automobilů se ale v následujících letech může zdvojnásobit.

Evropské prodeje Fiatu klesají, což chce koncern kompenzovat expanzí na rychle rostoucích trzích v Asii a Jižní Americe. Zatímco v takové Brazílii je Fiat zavedená značka, v Číně za svými konkurenty pokulhává. Fiat, Jeep a Chrysler loni na čínském trhu dohromady prodaly jen asi 60.000 automobilů. V Říši středu přitom loni bylo registrováno 14,7 milionu osobních automobilů.

Marchionne neočekává, že by se situace na starém kontinentu nějak výrazně zlepšila, naopak v Severní Americe, Jižní Americe a Číně předpokládá růst.

Jeep během loňského roku 701.626 automobilů, což je proti roku 2011 nárůst o významných 19 procent. Americký výrobce SUV a offroadů tím překonal svůj předchozí prodejní rekord z roku 1999, kdy prodal 675.494 vozů. Největším trhem pro Jeep byly v roce 2012 domácí Spojené státy americké, 68 procent všech loni prodaných aut si našlo zákazníky právě zde.

David Bureš
Diskuze (10)
18. 1. 2013 11:06
Re: Pane Buresi, coz takhle pridat trochu historie?
Perfektní příspěvek, díky TI za něj! A myslim, ze nejen za sebe ti davam palec nahoru.

škoda jen, že tyto zajímavé informace se nedozvíme již z článku, ale musí nám jd zprostředkovat jeden ze čtenářů.
Avatar - 3_diamanty
18. 1. 2013 10:30
Re: Pane Buresi, coz takhle pridat trochu historie?
tak to su skutocne cenne informacie... dik :yes:
Avatar - 3_diamanty
18. 1. 2013 09:35
Re: Pane Buresi, coz takhle pridat trochu historie?
ja si spominam ze peugeot sa taktiez predaval kedysi v Cine pod nejakym inym nazvom myslim ze nazvom guangzhou peugeot... ak sa nemylim ;-)

inak tuto spravu o vyrobe jeepov v Cine uz som cital skor... kedze jeep mam rad, tesim sa... super sprava... predaje pojdu hore :yes:
18. 1. 2013 09:24
Re: Pane Buresi, coz takhle pridat trochu historie?
Co chceš po pisálkovi z bulváru? :-)
Avatar - Barrichello
18. 1. 2013 09:04
Re: Pane Buresi, coz takhle pridat trochu historie?
Tak ony i další české weby ingorují fakt, že Jeep v číně byl prostřednictvím značky Beejing a prodával se tam Model Beejing Cherokee a další modely.