Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jízdní dojmy z okruhu: Renault Clio Sport

Libor Zezulka
Diskuze (124)
Dvě stě. Přesně tolik koní nás čekalo pod kapotou nového Renaultu Clio Sport, který se nám předvedl své umění na Masarykově okruhu v Brně. Taková výzva se neodmítá.

Tak jako se u nás vloni usadila na dlouhé měsíce zima, zalíbilo se letos v Česku i létu resp. krásnému slunnému počasí. Vymetená obloha a příjemná teplota okolo 20 stupňů Celsia nás přivítaly na Masarykově okruhu v Brně i na konci minulého týdne. Už samotné místo konání prezentace nasvědčovalo tomu, že tady nepůjde o žádnou nesmělou projížďku, ale pořádnou divočinu na závodním okruhu.

Skvělé svezení ovšem nesliboval pouze fakt, že celý závodní okruh bude patřit na několik desítek minut úzké skupině novinářů, ale především předmět testování – nový Renault Clio Sport. Tohle auto na první pohled nevypadá nijak hrůzostrašně. Malý sporťák v něm sice zaručeně poznáte, ale pokud nejste fanoušky značky Renault nebo velmi poctivými čtenáři Auto.cz, určitě nové Clio Sport netipnete na hot hatch s kořeny až ve Formuli 1.

Renault se velmi úspěšně angažuje ve Formuli 1 a své zkušenosti nasbírané v soutěži se snaží proměnit ve zlato všude, kde se dá. Naposledy dostal tým Renault Sport Technologies za úkol vyladit novou generaci modelu Clio a přetvořit klidné auto na opravdový hot hatch, jenž převezme některé prvky právě z Formule 1 (i kdyby neměly mít žádný praktický přínos, mohl vůbec někdo od Renaultu očekávat, že se zachová jinak?).

Clio Sport – 200 koní bez turba a difuzor

Clio Sport se od sériového modelu liší zvenčí i zevnitř, o podvozku a motoru ani nemluvě. Zvenčí prozradí sportovní charakter vozu rozšířené přední a zadní nárazníky, odsávací otvory, 17palcová litá kola a vzduchový difuzor. Ten patří mezi největší inovace nového modelu a zároveň onen prvek převzatý ze světa Formule 1. Difuzor zlepšuje stabilitu zádě ve vysokých rychlostech, přítlak zadní části vozu může zvýšit až o 40 kg.

V běžném provozu bude samozřejmě přínos difuzoru menší, odhadujeme tlak kolem pěti, maximálně deseti kilogramů. Interiér sportovního Clia Renault vyšperkoval hliníkovými pedály, sportovními sedačkami s výrazným bočním vedením a volantem potaženým perforovanou kůží. Úpravami prošel také podvozek a motor. Rozvor se proti standardnímu modelu natáhl o 10 mm na 2585 mm, rozchod vpředu se zvětšil o 48 mm, vzadu o 50 mm.

Přední nápravu obohatily hliníkové prvky, zadní nápravu konstruktéři posílili. Brzdový systém se do Renaultu Clio Sport nastěhoval z Méganu Renault Sport, jde o odvětrávané kotouče o průměru 312 mm a třmeny Brembo se čtyřmi pístky vpředu a plné kotouče o průměru 300 mm vzadu. Atmosféricky plněný zážehový dvoulitr s vyšším kompresním poměrem 11,5:1 poskytuje maximální výkon 145 kW (200 koní) při 7250 ot./min.

Maximální točivý moment činí 215 Nm dostupný při 5550 otáčkách za minutu se přenáší na přední kola skrze šestistupňovou manuální převodovku. Renault udává u modelu Clio Sport zrychlení z 0 na 100 km/h za 6,9 sekund.

Startujeme

Po briefingu jsme dostatečně nakrmeni informacemi, a tak míříme k vozům, abychom teorii konfrontovali s praxí. Usedáme za volant červeného Clia Sport, mimochodem autíčku nejvíce sluší právě červená, chvíli hledáme optimální pozici za volantem, seřizujeme sedadlo, volant a zrcátka a poté už uvolňujeme ruční brzdu a míříme na trať. První poznatek zní – spojka má překvapivě lehký chod a začíná zabírat poměrně nízko.

Čekal jsem spojku malinko tužší, ale do běžného provozu se spojka s lehkým chodem hodí daleko víc, než spojka tuhá, která vám pokaždé katapultuje chodilo téměř na sedák. Řadím jedničku, dvojku, trojku a opět konstatuji dobře odvedenou práci. Řadicí páka chodí v přesně vyznačených a docela krátkých drahách, mezi jednotlivými stupni nemusím překonávat odpor a navíc hlavice řadicí páky skvěle padne do ruky.

V prvním a druhém kole se učím rozumět řeči vozu a připomínám si záludnosti brněnského okruhu, od kola třetího začínám pomalu zrychlovat. Atmosféricky plněný zážehový dvoulitr se zatím předvádí v nejlepším světle. Výkon roste lineárně od nejnižších otáček, přesto v něm v nízkých a středních otáčkách divocha nepoznáte. Od 4000 otáček to však začíná být hodně zajímavé. Motor skvěle táhne a ještě přitom hezky zpívá.

Ručička otáčkoměru stoupá prudce vzhůru a zastavuje o „hradbu omezovače“ na 7500 otáčkách. Jednotka má opravdu velkou chuť se točit a přitom ani v nejvyšších otáčkách neobtěžuje posádku nepříjemným hlukem. Od toho má Clio Sport výfuk. Jeho dunivý zvuk se příjemně poslouchá v nízkých otáčkách, ale ve vysokých z něj může trochu bolet hlava. Zda to tak bude či ne, prokáže redakční test.

Pokud jde o jízdní vlastnosti, Clio Sport se drží na hladkém avšak klikatém brněnském okruhu výborně. Zatáčky bez písknutí pneumatik projíždím v rychlostech okolo 100 km/h, už v rychlostech nepatrně vyšších se začíná nadlehčovat záď a hatchback znervózní.

Dravému Cliu se nezamlouvá prudké brzdění z vysokých rychlostí, při dobržďování ze 180 km/h na 110 km/h se opět (tentokrát značně) nadlehčuje záď.

Lze to ale malému sportovci vyčítat? Vzhledem k tomu, že v běžném provozu takových rychlostí zřejmě nikdy nedosáhnete, těžko. Z brněnského okruhu si odvážím i nezapomenutelný zážitek v podobě jízdy s okruhovou verzí předchozí generace Renaultu Clio (bohužel jen na místě spolujezdce). Přestože upravená zážehová čtrnáctistovka (jiný software a leštěné kanály) poskytovala výkon pouze 120 koní, s 800 kg těžkým vozem uměla hezky zacvičit.

Na rovinkách sice nebylo závodní Clio oslnivě rychlé, ale co předvádělo v zatáčkách, bralo dech. Vůz se v zatáčkách nezdál jako přikovaný, on byl přikovaný a přestože se řítil zatáčkou vysokou rychlostí, ani o píď neuhnul z vyznačeného směru. Zpět k Renaultu Clio Sport. Za tento zábavní stroj si Renault účtuje minimálně 713 000 Kč.

Libor Zezulka
Diskuze (124)
Avatar - King
20. 10. 2006 14:07
Re: posaz
Že by? ;-) Jasně že nejde o papíry ale o realitu a taky asi narážíme na vzájemně protichúdné pohledy na věc. Odkaz jsem ti dával, abys viděl křivky, ne abys četl, co tě stejně nezajímá. :-O Ty křivky jsou dobré u obou aut, průběh tm má CRS rozhodně lepší, ale to nic neřeší, protože na druhou stranu - v křivce průběhu výkonu není jediné místo, v němž by mělo CRS navrch. ;-) A i ostatní dynamické parametry svědčí ve prospěch i-VTEC. Třeba je to už jen moc dlouho, co jsi jel s CTR naposledy. :-) No neříkej, žes měl CTR rád, dosud jsem od tebe slyšel samá negativa - největší nedotáčivost, nutnost točit a už ani nevím co ještě. :-!
Avatar - Dinar
20. 10. 2006 08:44
Re: posaz
:-) jsem smířen s neporazitelností CTR. >:D Papírové hodnoty mě bývají celkem ukradené, hodnotím podle toho jak auto (motor) sedne mě, prostě tento 2,0 Renaultu se mi líbí víc. Ten tvůj odkaz na Honda Club je úsměvný, plácat po ramenou se umí třeba i kluci na stránkách Calibra Clubu. Na web Renaultu.cz jsem se díval, váhu Sportu jsem tam nenašel, zato je tam graf s průběhem výkonu a toč. momentu, mrkni, charakter točáku je hodný motoru s turbem. Tvrzení, že motor není jen točák je stejné jako tvrzení, že motor nejsou jen otáčky. Hondisté vyhlašují otáčky za cíl, ostatní je vnímají jako cestu k cíli, tj. buď otáčky nebo jiný způsob, např. turbo. Jestli Renault dosáhne lepších výkonových parametrů motoru v menším rozsahu otáček s maximem kolem 7,5 tis., pak to pro mě znamená lepší práci, Honda potřebuje rozsah i maximum větší. Čoveče já jsem měl to CTR celkem rád, ty mě ho tím neustálým podstrkováním do každé diskuse a vychvalováním znechutíš. Už dost o CTR, počkejme na nové! >:D
Avatar - King
20. 10. 2006 00:58
Re: posaz
Nejde o to, jestli budu motor CRS kousat nebo ne. Oceňuju ho a líbí se mi, jen ho nepovažuju za lepší než už nevyráběný 2.0 i-VTEC. Jistě, papírová hodnota točáku mluví ve prospěch CRS, ale je trochu osamocena. Výkon, zrychlení i maximálka je na straně CTR. Tah ves tředních otáčkách sem netahej, chleba seláme ve vysokých. Dynamika ve středních u Clia není dost dobrá na to,abys nemusel podřadit. Píšeš, že je 20 Nm znát. Opravu? I když je CRS o 140 kg těžší (tvůj údaj je mylný, podívej se na ofišl web Renaultu)? To teda musí být sakra rozdíl. ;-) Vyhlašování Hondího jedničkou není klišé, motor není jen točák. Sice ani výkon, ale už schopnost točit 7400 nebo 8200 o něčem vypovídá. Prostě toho pro 2.0 i-VTEC jakožto ikonu sportovní dvoulitrové atmosféry mluví víc. Podívej se sem: [odkaz] , CTR má ve 3000 hodnotu točáku 180 Nm, což činí rozdíl už jen 15 Nm a sám vidíš, že tedy rozhodně není posunutý níž. Máš někde křivku točáku CRS? Myslíš, že je takto plochá? Ona je totiž pružnost motoru (rozumněj plochá křivka) někdy důležitější, než absolutní hodnoty, motor totiž nemá tak velké výkyvy v zatížení a namáhání. ;-) I když stejně pochybuju, že bych tě byť jen zviklal >:D
Avatar - Dinar
19. 10. 2006 20:29
Re: posaz
:-) věděl jsem, že ten motor nezkousneš. O rozdílu váhy Clia se souč. CTR jsem nic nepsal, říkám, že obecně dnešní HH ve třídě CTR jsou o 200-300 kilo těžší než tohle Clio Sport (váha 1205 kg), proto všichni, vyjma Hondy, používají turbo, nějak se jim nejspíš, stejně jako mě, zdá, že potřebují krouťák aspoň kolem 270 Nm, aby se ta auta dala používat i mimo okruh. ;-) Ale to je jedno, máme ověřeno, že se na tom neshodnem, takže to není třeba dál rozebírat. Motor Renaultu má krouťák 215 Nm (CTR 195 Nm), 20 Nm je znát, hlavně jsou dostupné níže (už od 3tis je tam 195Nm max. 215 v 5,5 tis. ot.), což dává Cliu tah ve stř. otáčkách, který motoru CTR chybí. Plus lepší zvuk (mnou zkoušené auto, žádné zvuky s podezřením na rozpad motoru nevyluzovalo), řekl bych, že klišé už je spíše stálé vyhlašování toho hondího jedničkou mezi dvoulitrovými atmosférami . Tenhle renolťácký je z mého pohledu povedenější.
Avatar - King
19. 10. 2006 18:07
Re: posaz
To je v pořádku, já s nimi taky na okruhu nebyl (tedy s fiestou ano, ale sólo). Ano, máš pravdu, zadek clia je, řekněme, hravější, což ale rozhodně není na škodu, Renault si kladl za cíl udělat zábavné auto, což se mu rozhodně povedlo, není to profesorsky chladná mašina jkao Fiesta nebo GTI. Popravdě, jankovitá auta moc nemiluju, ale tomuhle prostě říkám lahodné vyvážení. A jen tak na okraj - je i nejrychlejší. Minimálně v mých rukách ;-) . Je pravda, že na brzdách je záď fiesty stabilnější, ale že by v utahovákách byla rychlejší, to jsem nepozoroval, naopak přechází dříve do nedotáčivosti. Ovšem Fiesta měla obuty CSC2 a Clio CSC3, což určitě není zanedbatelný rozdíl. :-| Neblbni - mechanické zapadávání u převodovky RENAULTU? :-O Štípněte mě někdo, to je jako když se řekne supersport od Hyundaie. >:D To tam muselo být něco rozbitého >:D >:D No, asi to bude co kus to originál. ;-\ A krásný zvuk? Při vytočení ano, ale jakmile jsem změnil tlak na pedál nebo ho povolil úplně, ozvývaly se z motoru zvuky, které bych viděl na náhlou smrt v 10 000 nejpozději. Fakt nezdravé :-| . Ale super, žes sklouznul ke srovnání CRS a CTR, respektive jejich motorů. Ani jeden z motorů není odspoda lenoch, jak se rádo říkávalo zejména o CTR. Ovšem na druhou stranu je fakt, že peklo začíná u CTR v 6000, zatímco u CRS začíná zábava v 5000. Není tam skok i-VTEC, ale přesto je nárůst dynamiky znát. Ovšem zase končí při 7400, což mi dává využitelná rozsah otáček 2400 rpm. CTR "začíná jet", jak jak říkáš (ono to není "začíná jet", ale "sakra ostrý nástup"), v 6000 a končí v 8250 rpm, tedy využitelnost pouze o 150 rpm horší. ;-) Ovšem smutné je, že používáš klišé, aniž by sis ověřil fakta. Líbil se ti CRS a nelíbil CTR, protože na CTR je 2.0 l atmosféra slabá? Pak věz, že CTR vážil ---!!! 1191 kg při výkonu 200 k, poměr váha výkon tedy 6 kg/k !!! Oproti tomu CRS ---!!! 1335 kg při výkonu 197 k, poměr váha výkon je tedy 6,8 kg/k !!! Pokud dobře počítám, je tedy rozdíl výkonové hmotnosti 13 %! Honda přiznává, že se jí nepodařilo dostat se s váhou nového CTR na úroveň minulého, zmiňuje se o "lehkém navýšení". Ovšem nebude patrně moc velké, protože si CTR prý ponechal dynamiku předchůdce (0-100 km/h za 6,6 s, max. 235 km/h). Porovnej se 6,9 s a 215 km/h u CRS. Čísla, která ukazují, že minulý CTR rozhodně nebyl dynamikou horší než CRS a že nový na tom nebude jinak, navíc s ostrou i-VTEC zónou již také od 5000 rpm. :-)